LAŽNA BOGATAŠICA

Prevarantica decenije: Mreža laži Ane Sorokine

Lagala da je bogata nasljednica, prevarila njujorške milionere za stotine hiljada dolara

Ana Sorokin. Agencije

Piše: A. Z.

23.3.2022

Cijeli svijet obišla je priča o prevarantici Ani Sorokini (Anna), koja je godinama živjela pod lažnim imenom Ana Delvi (Anna Delvey).

Lagala je da je bogata nasljednica i tako prevarila njujorške milionere za stotine hiljada dolara.

Ruskinja koja je odrasla u Njemačkoj pripadnike njujorške elite prevarila je pričama da ima 60 miliona dolara i da joj je otac naftni tajkun.

Uhapšena je u decembru 2017. godine jer nije platila pozamašne hotelske račune na Menhetnu i tada se klupko počelo odmotavati. 

Ana Sorokin. Agencije

Zatvorska kazna

Sorokina je u Americi osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri do 12 godina. Nakon što je prošla kroz pet popravnih ustanova, puštena je u februaru 2021. godine. Šest sedmica kasnije ponovo su je uhapsile imigracijske vlasti jer joj je istekla viza.

Posljednju godinu Sorokina je provela u pritvoru, gdje se borila protiv deportacije u Njemačku, što joj je za sada pošlo za rukom.

Razlog zbog kojeg je američke vlasti žele protjerati baš u Njemačku jeste činjenica da je tamo odrasla, nakon što je s porodicom početkom 90-ih napustila Moskvu.

Rediteljica Netflixove serije Šonda Rajms (Shonda Rhimes) odlučila je zasukati rukave i temeljito istražiti životnu priču manipulatorice i prevarantice Ane Sorokine, radnju je bazirala na osnovu intervjua, a seriju je nazvala "Inventing Anna".

Ana Delvi je rođena u Rusiji kao Ana Sorokina 1991. godine. Kada je imala 16 godina, preselila se u Njemačku. Kasnije je otišla u London. Stažirala je u pariskom magazinu „Purple“. Sprijateljila se s glavnim urednikom Olivijerom Zahmom i on je bio prvi kojeg je uvukla u svoju mrežu laži.

Preko njega se uspjela uvući među elitu Njujorka, a sve zahvaljujući lažnom identitetu koji je osmislila - predstavljala se kao bogata njemačka nasljednica. Osim što se družila s milionerima, uspijevala je od njih izvlačiti i novac. Živjela je u luksuznom hotelu koji nije mogla priuštiti. 

Put u Marakeš

U jednom trenutku hotelu je bila dužna čak 30.000 dolara. Varala je i banku, tražila kredit od 22 miliona dolara. Nosila je skupu odjeću, nagovorila kolekcionara umjetnina iz Kine da njegovim privatnim avionom otputuju u Veneciju. On je platio cijeli put, a Ana mu je obećala vratiti novac. Od svih njenih prevara, najpoznatija je ona u vezi s putovanjem u Maroko, koji je bio presudan za njenu „karijeru“.

U septembru 2017. pozvala je prijateljice, od kojih je jedna bila Rejčel Vilijams (Rachel Williams), tadašnja urednica fotografije u magazinu „Vanity Fair“, na putovanje u Marakeš, istaknuvši da će platiti sve troškove. Odsjele su u luksuznom resortu i kako su Anine kartice bile prazne, uvjerila je Vilijams da plati račun od 62.000 dolara, uz obećanje da će joj vratiti taj iznos. To se nije desilo te je Rejčel prijavila Anu za prevaru.


Moja prijateljica Ana...

Ana Sorokina je uhapšena tokom operacije okružnog tužilaštva na Menhetnu, a kojem je pomagala njena bivša prijateljica Rejčel.

Memoare pod nazivom “Moja prijateljica Ana: Istinita priča o lažnoj nasljednici“, objavila je upravo Rejčel, koja je pisala o svom druženju sa Sorokinom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.