UMJETNIČKO IME MU JE AZIS

Severina objavila "Fališ mi", ko je bugarski pjevač koji je otpjevao duet sa Splićankom

Sarađivao je s mnogim balkanskim pjevačima

Vasil Trojanov Bojanov. NN Media Nemanja

L. K. P.

1.4.2022

Severina je jučer objavila pjesmu "Fališ mi" i najavila izlazak novog albuma. Riječ je o duetu sa bugarskim pjevačem. Mnoge zanima ko je Vasil Trojanov Bojanov (Troyanov Boyanov), poznatiji kao Azis koji je zapjevao s njom.

Rođen je u Bugarskoj, nakon toga se preselio s porodicom u Njemačku i romske je nacionalnost. Na muzičku scenu je stupio 1990-ih godina. Njegova muzika se uvijek držala muzičkog žanra bugarske narodne muzike koji se zove pop-folk ili čalga. Zanimljivo je to, kada je tek započeo svoju karijeru, nije izgledao kao danas.



U početku se Azis oblačio u žensku odjeću i nosio perike, a danas, nakon estetske operacije presađivanja dlaka na prsima, ima izgled "macho" muškarca. Osim toga što je homoseksualac, veliki je zagovornik za LGBTQ zajednicu. Rekao je kako mu je put do pjevačke karijere zbog toga bio jako težak.

- Ljudi su se zaljubili u moj glas i jednostavno su zaboravili na moju seksualnost - rekao je za "Paper".

Osim sa Severinom, sarađivao je s mnogim balkanskim pjevačicama uključujući Indiru Radić (55), Martu Savić (55) i Jelenu Karleušu (43).



U početku se Azis oblačio u žensku odjeću i nosio perike. Printscreen

Godine 2007. izazvao je mnoge kontroverze jer je pozirao sa sadašnjim suprugom Nikolajem Kitaetsom (Nikolay)  za veliki plakat gdje su se ljubili bez odjeće. Tadašnji gradonačelnik Sofije je cenzurirao sve plakate po Bugarskoj jer je smatrao da je to krajnje neprimjereno.

Dok se Azis bavi pjevačkom karijerom, suprug Nikolaj prodaje i snima filmove za odrasle.



Njegova najgledanija pjesma na YouTubeu ima čak 127 miliona pregleda, a prije dvije godine izbacio je prvu pjesmu na engleskom jeziku 'Who Cares'.

Sa dugogodišnjom prijateljicom Galom, Azis ima 15-godišnju kćerku koja se zove Raja (Raya). Sa suprugom Nikolajem često pozira na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.