NA STUBU SRAMA

Konstrakta izazvala haos na društvenim mrežama: Ko je sastavio stoliće u obliku slova Z

Prvi kritičari bili su tviteraši, koji nisu štedjeli Konstraktu, a osim slova Z, zasmetala im je i Konstraktina posjeta Porfiriju

Konstrakta. Gordan Jović

L. K. P.

25.4.2022

Nove fotografija Konstrakte, koje objavio fotograf Gordan Jović, snimljene su u sklopu zvanične kampanja RTS za Eurosong, a na kojima se nalaze stolići u obliku slova Z.

Nakon što je Konstrakta s pjesmom "In Corpore Sano" oduševila javnost, ubrzo je uslijedilo negodovanje i to scenografijom, koja se tumači da veliča Rusiju.

Rusija je na početku agresije na Ukrajinu slovo "Z" koristila se kao simbol raspoznavanja njene vojske. Simbol je postao negativno prepoznatljiv u cijelom svijetu, a pojedini ga poistovjećuju i s nacističkom svastikom.

Postavlja se pitanje da li je riječ o namjernoj upotrebi slova Z, ali nije moguće da se nije razmišljalo o konotaciji koju ima ova scenografija.



Konstrakta se brzo našla na stubu srama, a sporne fotografije su naišle na oštre kritike i negodovanje javnosti prvenstveno zbog stolova u obliku slova "Z" kojima se (ne)namjerno pruža podrška Rusiji.

Prvi kritičari bili su tviteraši, koji nisu štedjeli Konstraktu, a osim slova Z, zasmetala im je i Konstraktina posjeta Porfiriju.

- Kada je Konstrakta neplanirano pobjedila, svi puleni su krenuli da je pljuju, ali su brzo shvatili da im je upala kašika u med. Imaju vjerskog fanatika koji je spreman da se slika pored Porfirija, dva slova Z… zvižduci u Torinu bit će napad na Srbiju, win-win za žvalavog, navedeno je.

Tviteraši smatraju da poigravanje sa simbolikom u osjetljivom vremenu nije zahvalno.

Mnogi korisnici društvenih mreža su to shvatili kao provokaciju, iako se sama Konstrakta nije bavila politikom niti davala bilo kakve izjave na tu temu.

- Ko je sastavio stoliće sa slovom Z u jeku ruske agresije na Ukrajinu? Njeni ili vaši privatni politički stavovi su jedno, ali ovdje predstavlja cijelu Srbiju. Sklanjajte ove slike sa zvaničnog naloga, pa makar bila i slučajnost - glasio je jedan od komentara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.