OPELJEŠILA NJUJORŠKU ELITU

Prevarantkinja iz Netflixove serije izašla iz zatvora, sud joj zabranio da objavljuje na društvenim mrežama

Ana Sorokin mora platiti deset hiljada dolara kaucije, biti u svom domu te nositi elektronsku narukvicu

Ana Sorokin. AP

L. S. R.

9.10.2022

Ana Sorokin (Anna,31), koja se predstavljala kao  Ana Delvi (Delvey) te je pod tim imenom prevarila njujoršku elitu, prijevremeno je izašla iz zatvora u Njujorku zbog dobrog ponašanja, ali mora platiti deset hiljada dolara kaucije, biti u svom domu, nositi elektronsku narukvicu i ne smije koristiti društvene mreže.

Prevarantica rođena u Rusiji, čija je životna priča inspirirala Netflixovu seriju "Inventing Anna", prevarila je banke i njujoršku društvenu scenu za hiljade dolara između 2013. i 2017. godine. U to je vrijeme živjela na Menhetnu, a svi su mislili da je njemačka nasljednica s bogatstvom od 67 miliona dolara u Evropi.


Sa suđenja Ani Sorokin. AP

Sorokin je nabijala ogromne račune za restorane i hotele, a izvlačila se od plaćanja. U aprilu 2019. Sorokin je osuđena na minimalno četiri godine zatvora zbog prevare. Puštena je u februaru 2021., a nakon mjesec je opet završila u zatvoru jer joj je, kao državljanki Njemačke, istekla viza.

- Sudija je priznao da Ana nije opasna za zajednicu. Oduševljena je što izlazi kako bi se mogla usredotočiti na žalbu na nepravomoćnu osudu, iako mora preskočiti još nekoliko prepreka po pitanju puštanja na slobodu - rekao je njen advokat Dankan levin (Levin).

Za prikaz svoje priče u Netflixovoj seriji Sorokin je dobila oko 200.000 dolara, a tim je novcem vratila dug žrtvama prevare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.