OTKRIVENI DETALJI

Palača objavila kako će izgledati krunidba kralja Čarlsa III

Okrunjena će biti i kraljica supruga Kamila

Otkriveni detalji krunidbe kralja Čarlsa III. Printscreen

H. J. I.

22.1.2023

Uz tradicionalnu crkvenu ceremoniju i kraljevsku povorku, krunidbeni vikend britanskog kralja Čarlsa III. sadržavat će i koncert prepun globalnih zvijezda i nacionalni "veliki ručak", objavila je Bakingemska palača.

Čarls III. (74) postao je kraljem u trenutku smrti majke Elizabete II. u septebru prošle godine. Postao je tada i šef 14 država Komonvelta, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Raskošna svečanost

Krunidba se, međutim, tradicionalno održava nekoliko mjeseci nakon što je novi suveren naslijedio tron, nakon perioda nacionalne žalosti za prethodnim monarhom i intenzivnih priprema za raskošnu svečanost ustoličenja novog.

Prva krunidba u Britaniji od 1953. godine bit će gledana širom svijeta i prisustvovat će joj brojni svjetski dužnosnici. Počet će formalnom Čarlsovom krunidbom i pomazanjem u londonskoj Vestminsterskoj opatiji u subotu 6. maja, u tradiciji staroj više od 900 godina.

Službu će voditi kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi (Justin Welby) i trebala bi oslikati i historijski tradiciju britanske monarhije i njezinu modernu ulogu.

Okrunjena će biti i kraljica supruga Kamila (Camilla).

Kraljevska povorka 

Par će u Vestminstersku opatiju stići u "kraljevskoj povorci" zajedno s ostalim članovima porodice. U Bakingemsku će se palaču vratiti u još većoj povorci, "krunidbenoj procesiji" i potom okupljenima, kojih se očekuje na hiljade, mahati s balkona palače.

U nedjelju će biti poseban koncert u dvorcu Vindsoru koji će uživo prenositi BBC. Nastupit će "globalne muzičke ikone i savremene zvijezde", kaže se u saopćenju palače. Ulaznice će se dijeliti lutrijom.

Centralni dio večeri bit će "osvjetljavanje nacij"”, odnosno osvjetljavanje ključnih britanskih znamenitosti umjetnom rasvjetom.

U ponedjeljak 8. maja, koji će Britancima za ovu prigodu biti neradan dan, bit će organizirani humanitarni nacionalni ručkovi i ulične zabave širom zemlje.

Hoće li na krunidbu biti pozvan, i hoće li se odazvati princ Heri (Harry) i njegova supruga Megan (Meghan), koji su brojnim intervujima i Herijevom knjigom “Spare” zasjenili prve mjesece Čarlsove vladavine, još je nepoznato.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.