KONCERT U RUMUNIJI

Maestro Emir Nuhanović za „Avaz“: Posebno mi je drago što nastupam sa Stefanom Milenkovićem

U Krajovi će 8. decembra biti održano jubilarno izdanje Internacionalnog festivala „Craiova Muzicala 50“

Emir Nuhanović. Avaz

27.11.2023

U vrijeme pretprazničnih koncertnih aktivnosti svuda u svijetu održavaju se veliki muzički događaji, pa tako i u Rumuniji. Grad Krajova tako će 8. decembra upriličiti jubilarno 50. izdanje Internacionalnog muzičkog festivala "Craiova Muzicala 50".

Koncert pod nazivom "Ceaikovski" održat će se u koncertnoj dvorani filharmonijskog orkestra „Oltenia“, a nastupit će i profesor Emir Nuhanović, bivši direktor Sarajevske filharmonije.

Kao solista, maestru Nuhanoviću pridružit će se čuveni srbijanski violinista Stefan Milenković.

Na repertoaru će biti djela Petra Iljiča Čajkovskog, odnosno „Italijanski hir“, op. 45, uvertira-fantazija "Romeo i Julija" te Koncert u D-duru za violinu i orkestar, op. 35.

 Velika čast

Ovaj festival je jedan od vodećih muzičkih festivala, ne samo u Rumuniji već i u regionu. Do sada su festivalskim podijem prodefilirali umjetnici iz cijelog svijeta, kao što su Pavel Kogan, Igor Ojstrah (Oistrakh), Aleksander Slobodjanik (Alexander), Vladimir Orlov, Kurt Adler, Mihai Bredičanu (Bredicianu), Lola Bobesku (Bobescu)…

- Velika mi je čast nastupiti na ovom prestižnom festivalu i posebnu radost mi čini spoznaja da će solista na koncertu biti Stefan Milenković, koji se upravo vratio s jednomjesečne turneje po Americi. Naravno, poslije sedam mjeseci ponovo sam sa svojim dragim kolegama muzičarima „Oltenia“ filharmonije.

Program koji sam predložio direktorica „Oltenia“ filharmonije Ivona Stankulasa (Stanculeasa) je odmah prihvatila i osigurala veliki orkestar koji može izvesti zahtjevan program Čajkovskog. Stefan će se predstaviti Violinskim koncertom u D-duru, op. 35, koji smo nekad davno izvodili u Sarajevu - kazao je Nuhanović za „Dnevni avaz“.

Muzička preciznost

Poslije toga publika će uživati u prelijepom „Italijanskom kapriču“, op. 45, i uvertira-fantaziji „Romeo i Julia“.

- Uz Violinski i Klavirski koncert te Simfoniju br. 6, ovo su, vjerovatno, najuspješnija djela ovog velikog kompozitora. Ona zahtijevaju izuzetnu tehničku i muzičku preciznost velikog ansambla, ali to je upravo i podstrek za sve nas koji ćemo se naći na sceni, da publici dočaramo muzičke ideje Čajkovskog - ističe bh. dirigent i kompozitor.

Pitanje koncertne dvorane

- Moram priznati da, poslije nedavno održanog koncerta “Tri tenora”, u kojem je uživao veliki broj posjetilaca u sarajevskoj Skenderiji, još osjećam umor, ali i sreću što sam tu noć priuštio praznik dobre muzike muzičkim znalcima Sarajeva, ali i cijele BiH.

Koncert “Tri tenora” je, zasigurno, ponovo pokrenuo pitanje koncertne dvorane u Sarajevu, jer je i ovaj, kao i slični koncerti, pokazao da u bh. prijestonici ima publike koja cijeni kvalitetnu muziku, ali nedostaje prostor koji bi privukao još veće i značajnije muzičke zvijezde i ansamble - naglašava Nuhanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.