NIJE JEDINI SLUČAJ

Dok se svijet pita gdje je Kejt Midlton: Dramatične priče misteriozno nestalih princeza

Marokanska princeza Lala Salma posljednji put u javnosti je viđena 2017. godine <

Princ Vilijam i Kejt Midlton. Društvene mreže

17.3.2024

Šta se događa s Kejt Midlton (Kate Middleton), pitanje je koje je ovih dana jedna od glavnih tema u svijetu. Gdje se nalazi princeza od Velsa još nije poznato, a saga oko slučaja nazvanog „Kate-gate“ ne jenjava.

Objašnjenje pruženo od kraljevske porodice je da se princeza nalazi na kućnom oporavku od operacije abdomena. No, u međuvremenu, u njega malo ko vjeruje.

Mnoge su teorije o nestanku Kejt Midlton dostupne na društvenim mrežama, a javnost najviše intrigira loše izveden Photoshop na fotografijama koje prikazuju kako se vojvotkinja odmara nakon operativnog zahvata.

Kruže glasine

Neki su se potrudili pa su detaljnije proučili spornu fotografiju Kejt s djecom te su, osim sumnjivih zamagljenih i stanjenih dijelova, uočili i neobičnu podudarnost s fotografijom Kejt koja je prije nekoliko godina krasila naslovnicu prestižnog „Voguea“ pa je taj detalj dao naslutiti kako je cijela fotografija izrežirana.

No, isto ostaje zagonetka za milione koje na različitim društvenim platformama raspravljaju šta se zapravo dogodilo s istaknutom članicom britanske kraljevske porodice. Ako svijet voli nešto više od priče o princezama iz naroda, onda su to priče o nesretnim princezama.

Dok se svijet pita šta se tačno dešava s Kejt, malo je poznato da ona nije jedina princeza na svijetu čiji je život u ovom trenutku obavijen velom tajni. Zapravo, ima ih više!


Lala Salma. Društvene mreže

Marokanska princeza Lala Salma posljednji put u javnosti je viđena 2017. godine kada je sa suprugom Muhamedom (Muhammed) posjetila Rabat.

Za marokanskog kralja udala se 2002. i bila je prva žena nekog marokanskog vladara koja je javno priznata, to jest dobila je titulu.

Magazin „Hola“ je 2018. objavio da se princeza Lala razvela od marokanskog kralja, ali kraljevska palača to nikada nije potvrdila ili demantirala. Zapravo, svaki trag Lale Salme se gubi od 2017., ali s obzirom na to da su bilo kakve diskusije o kraljevskoj porodici u marokanskoj štampi tabu, nijedan medij se nije usudio da dovede u pitanje princezin nestanak niti da pita gdje bi ona mogla da bude.

Kružile su glasine da je nakon razvoda protjerana iz Maroka i da je živjela u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama i Grčkoj. Ništa od tih informacija nikad nije potvrđeno.

Kružile su i glasine o njenoj smrti, ali se pokazalo da su netačne jer je ipak viđena u posjeti onkološkom centru Beni Melal 2019. godine i na večeri sa svojom kćerkom, princezom Lalom Hatidžom.

I svjetski mediji su se pitali šta se desilo sa princezom, onda se prošle godine u arapskim vijestima Asahifa pojavila vijest da je Lala Salma obilježila svoj rođendan na kraljevskom imanju u Rabatu, gdje navodno i živi.

Advokat kralja Muhameda i princeze Lale Salme formalno je negirao bilo kakve sporove oko starateljstva i izveštaje o njenom bjekstvu iz zemlje, pokušavajući da spriječi glasine. On je rekao da su tračevi nepodnošljivi i da se radi o skandaloznim, a izuzetno ozbiljnim tvrdnjama.

Ukoliko su se kralj i princeza razveli, razlog njenog odsustva iz zvaničnih obaveza je očigledan, ali ono što se ne razumije je zašto marokanska kraljevska palača ne želi ni da čuje za pitanja o njoj, a razvod čak nisu ni potvrdili zvanično.

Hoće i se Lala Salma ikada vratiti u javni život? Nažalost, to je pitanje na koje možda nikada nećemo dobiti odgovor.

Šeik Muhamed ibn Rašid el Maktum, premijer i potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija, znao je više puta da se nađe u centru medijske pažnje zbog nedržavnih pitanja.

Jedno od njih svakako je drama s princezom Hajom, njegovom bivšom suprugom, koja je jedna od najmanje sedam žena s kojima je sklapao brak. U međuvremenu se razveo od svih osim od prve supruge Hind bint Maktum al Maktum, a otac je 26-ero djece.

Haja se udala za emira Dubaija Mohameda bin Rašida 2004. godine i postala njegova šesta supruga, no 2019. godine braku je odzvonilo i počela je povijesna priča o odbjegloj princezi. Pobjegla je iz Dubaija od supruga i oca svoje djece, u strahu za svoj, ali i njihov život, te je pronašla utočište u Londonu.

Iako se princeza ne pojavljuje često u javnosti, viđena je na sahrani kraljice Elizabete II u društvu brata, princa Hasana bin Talala. Inače, Haja je bila vezana za pokojnu kraljicu Elizabetu, koja je tješila nakon što joj je majka poginula u helikopterskoj nesreći 1977. te nakon smrti njena oca, kralja Huseina 1999.

Jedna od najpoznatijih i, svakako, najmisterioznija je princeza Šamsa bint Mohamed al Maktum, rođena 15. avgusta 1981. godine u Dubaiju. Nju je šeik dobio u braku s Hurijom Ahmad Lamarom, a poznato je da je ona više puta pokušavala da pobjegne od svoje porodice.

Prvi put se to dogodilo u julu 2000. godine, dok je bila na odmoru u Ujedinjenom Kraljevstvu, a tada je uspjela da pobjegne i odsjela kod prijatelja u Londonu. Međutim, mediji su potom pisali da su Šamsu već u avgustu u Kembridžu oteli muškarci koji su radili za njenog oca i potom je vratili u Dubai. Sud u Britaniji je 2020. utvrdio da je njen otac organizirao otmicu.


Princeza Haja družila se s kraljicom Elizabetom II. Društvene mreže

Pokušaj bjekstva

Kancelarija za inostrane i poslove Komonvelta tvrdila je da je šeik pokušao da intervenira kod britanske Vlade zbog policijske istrage.

Ona od 2020. uopće nije viđena u javnosti, a njena sestra Latifa tvrdila je da je Šamsa nakon bjekstva provela u zatvoru osam godina.

Još jedna kćerka šeika Mohameda s Hurijom Ahmed, princeza Latifa, također je velika misterija za svijet već godinama.

Ona je u martu 2018. pokušala da pobjegne iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, uz pomoć nekadašnjeg francuskog obavještajca Ervea Žobera i instruktorke kapoere iz Finske Tine Jauhijainen. Nakon nekoliko dana, specijalne snage presrele su njihovu jedrilicu na putu prema Indiji u filmskoj akciji i vratili je kući.

Kako je njena drugarica Tina kasnije ispričala, dok su kraljevi ljudi odvlačili princezu Latifu ona je vikala:

„Nećete me vratiti živu. Ne vodite me nazad! Ubijte me ovdje“.

U potresnom snimku koji je objavila kada je naslutila da će njen pokušaj bjekstva propasti, princeza Latifa ispričala je da u svojoj zemlji nema slobodu.

Princeza Latifa viđena je od pokušaja bjekstva u tek nekoliko navrata u Dubaiju, Španiji i na Islandu, između ostalog i kada se fotografirala s bivšom predsjednicom Irske i bivšom visokom komesarkom Ujedinjenih nacija za ljudska prava Meri Robinson, koja je navela da je kćerka šeika Mohameda okružena "pažnjom i ljubavlju".

Aktivisti za ljudska prava nazvali su ove fotografije marketinškim potezom i kritikovale Robinsonovu, a advokat za ljudska prava Rodni Dikson u zahtjevu Radnoj grupi Ujedinjenih nacija za prisilne i nevoljne nestanke (WGEID) pozvao je UN da preduzmu "sve moguće korake da obezbijede sigurnost, zdravlje i puštanje princeze Latife" i tvrdio da je ona "u velikoj opasnosti".

Optužbe u vezi s tretmanom princeze Latife i njene sestre Šamse čule su se tokom bitke na Visokom sudu u Londonu 2020. između šeika i njegove bivše supruge, princeze Haje.

Ambasadorica dobre volje

Nestanak Lale Salme iz javnog života bio je toliko očigledan zbog angažmana koje je obavljala u inostranstvu. Redovno je predstavljala svog supruga na međunarodnim događajima, a često je ugošćavala prve dame i supruge kraljeva u državnim posjetama Maroku.

Princeza je također osnovala Fondaciju Lalla Salma, za prevenciju i liječenje raka, a od 2017. u okviru fondacije nije uradila ništa javno. Također je bila ambasadorica dobre volje Svjetske zdravstvene organizacije i borila se za prava žena i pravo na obrazovanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.