NEKADAŠNJI SUPERMODEL

Bivša prva dama Francuske na optuženičkoj klupi: Karli Bruni prijeti zatvorska kazna

Optužena za pritisak na svjedoka koji je optužio bivšeg francuskog predsjednika, ujedno i njenog supruga Nikolasa Sarkozija

Bivša manekenka puštena je uz jamčevinu. Instagram

E. Ag.

10.7.2024

Bivša prva dama Francuske i supermodel Karla Bruni (Carla) optužena je za korupciju te joj prijeti zatvorska kazna. Bruni (56) je optužena za pritisak na svjedoka koji je optužio bivšeg francuskog predsjednika, ujedno i njenog supruga Nikolasa Sarkozija (Nicolasa Sarkozy) da je primao nezakonito finansiranje kampanje iz Libije, prenosi Sky News.

Bivša manekenka puštena je uz jamčevinu i ne može kontaktirati nikoga od onih koji su uključeni u postupak, osim svog supruga. Optužbe uključuju manipuliranje svjedocima i pokušaj prevare u vezi s nezakonitim novčanim sredstva tokom predsjedničke izborne kampanje 2007. godine.

Svjedok Ziad Takiedine potvrdio je da je Sarkozi primao milione nezakonitih isplata iza kojih stoji režim tadašnjeg libijskog predsjednika Muamera Gadafija (Muammar Gaddafi).

Nikolas Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012., već je osuđen u dva druga slučaja, no odlučno je negirao krivnju.

U februaru ove godine sud u Parizu proglasio ga je krivim na Žalbenom sudu za nezakonito finansiranje njegove reizborne kampanje 2012., čime je potvrđena prethodna presuda nižestepenog suda. Osuđen je na zatvorsku kaznu od godinu, od koje se polovica odnosi na uvjetnu kaznu.

Nikolas Sarkozi je također optužen. Instagram

Njegovi advokati uložili su žalbu Kasacijskom sudu, najvišem sudu u Francuskoj, a dok je žalba u toku, Sarkozi ne može biti zatvoren, u skladu s francuskim zakonom.

Tužitelji tvrde da je potrošio gotovo dvostruko više od dopuštenog zakonskog iznosa od 22,5 miliona eura za predizbornu kampanju. Sarkozi je, naime, potrošio 42,8 miliona eura.

U odvojenom slučaju 2021., 69-godišnji bivši francuski predsjednik proglašen je krivim za korupciju i trgovinu utjecajem. On je prvi bivši francuski predsjednik u modernoj povijesti koji je osuđen na zatvorsku kaznu za krivična dijela tokom svog predsjedničkog mandata. Iz aktivne politike povukao se 2017. godine, piše Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.