PRUŽILA PODRŠKU

Pjevačica Madona za 66. rođendan posjetila Pompeje: Obećala je donaciju

Godišnji proračun za taj projekt iznosi 250.000 eura

Pjevačica Madona. Instagram

E. T.

18.8.2024

Slavna američka pop ikona Madona (Madonna) kazala je da će pokriti troškove pozorišnog projekta za mlade i djecu iz Pompeja u trajanju jedne godine tokom posjete tom području.

To će biti na njen 66. rođendan, objavio je Arheološki park.

Godišnji proračun za taj projekt iznosi 250.000 eura. Madona je u petak navečer posjetila mjesto iskopavanja rimskog grada u južnoj Italiji, davno zatrpanog lavom i pepelom. Njemački direktor arheološkog nalazišta Gabriel Cuhtrigel (Zuchtriegel) odveo je Madonu u obilazak Pompeja na njen rođendan. Grad je zatrpan u erupciji Vezuva 79. godine.

Madona je potom upoznala projektnu skupinu Sogno di Volare, koja je izvela klasičnu predstavu u Velikom kazalištu (Teatro Grande) u Pompejima. Arheološki park podržava Sogno di Volare zato što nastoji uključiti lokalno stanovništvo u kulturni život lokacije pod zaštitom UNESCO-a.

Cilj mu je uključiti, podržati i promovisati mlade ljude iz regije oko Pompeja u južnoj talijanskoj regiji Kampaniji, koja se bori s relativno visokom stopom napuštanja škole, nezaposlenošću mladih i migracijom.

Madona je u Italiji već sedam dana, a prvo je doputovala u Portofino kao gošća dizajnera modne kuće Dolce & Gabbana. Madona, čiji preci potječu iz italijanske regije Abruzzo, a emigrirali su u Sjedinjene Države, često dolazi na odmor u Italiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.