ODVEZLI JE NA MOTOCIKLU

Hamas je oslobodio, ona priredila zabavu: Evo kako Izraelka Noa izgleda nakon 246 dana zarobljeništva

Palestinski taoci nakon oslobađanja izgledaju izmučeno, slomljeno i onesposobljeno, dok izraelski taoci, npr. Noa Argamani, tulumare, glasi komentar

Noa Argamani oteta 7. oktobra 2023.. X (Twitter)

E. Ag.

27.8.2024

Četvero talaca, koji su oteti s muzičkog festivala Nova na dan Hamasovog napada 7. oktobra 2023., spasile su izraelske snage tokom racije u centralnoj Gazi. Među njima bila je i 26-godišnja Noa Argamani, izraelska državljanka kineskog porijekla. Na videosnimku koji je objavljen u izraelskim medijima nakon Hamasovog napada prikazano je kako je teroristi voze na motociklu dok 26-godišnjakinja viče: "Nemojte me ubiti!"

Argamani je konačno slobodna, a tom je prilikom odlučila "proslaviti život" tako što je organizirala veliku ljetnu zabavu s porodicom i prijateljima nakon 246 koje je provela u Gazi.

Iskoristila je priliku i da pozove terorističku grupu da oslobodi preostale taoce, uključujući i njenog dečka Avinatana Ora, prenosi Times of Israel.

- Nije baš idealna situacija da se mi tu zabavljamo dok se u pozadini i dalje odvija rat... Dok su naši vojnici na bojnom polju, dok je još 209 taoca tamo u Gazi, uključujući i mog dečka Avinatana Ora, koji nam svima užasno nedostaje. Ali u isto vrijeme, sretna sam što imam priliku slaviti život sa svima vama. Ova zabava je podsjetnik da moramo cijeniti svaki dan u svom životu, moramo slaviti svaki trenutak dok smo ovdje n- poručila je u snimku koji je emitirao Channel 12.

Na zabavi se poprilično opustila pa je tako plesala sa svojim tatom Jakovom, a u jednom su ih trenu okupljeni podignuli na ramena pa su tako plesali u zraku u kupaćim kostimima. Među okupljenima se pojavio i veliki transparent na kojem je pisalo: "Or, ponovno ćemo zajedno plesati."

Ova je zabava također bila i odavanje počasti Argamanijinoj majci Lori, koja je umrla od raka na mozgu samo nekoliko sedmica nakon što je konačno ponovno vidjela kćerku.

No, nisu svi gledali blagonaklono na njenu zabavu. Na društvenim mrežama uslijedile su brojne kritike na račun nje i njene zabave, za koju smatraju da nije primjerena.

- Više od 200 nedužnih palestinskih civila nemilosrdno je iskasapljeno kako bi se oslobodila Noa Argamani, da bi ona sad polugola plesala sa svojim ocem bez majice uz jezive tehno zvukove dok je njen dečko još u zatočeništvu. Kakvo poremećeno, bolesno društvo - glasio je jedan od komentara kritičara.

- Hvatanje talaca civila je ratni zločin i čin za osudu, za sve strane. Ali ovdje je vidljiva razlika - palestinski taoci nakon njihovog oslobađanja izgledaju izmučeno, slomljeno i onesposobljeno, dok izraelski taoci, npr. Noa Argamani, tulumare i slave kao da je 1999. - dodao je drugi.

Podsjetimo, otkako je oslobođena, Argamani je postala jedan od najglasnijih zagovornika dogovora o razmjeni talaca između Izraela i Hamasa, nastojeći osloboditi Ora i preostale zarobljenike, piše Jutarnji.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.