MLAĐI SIN KRALJA

Princ Hari slavi rođendan: "Uzbuđen sam zbog 40-te"

Biti tata jedna je od najvećih životnih radosti i samo me je dodatno motiviralo da ovaj svijet učinim boljim mjestom, rekao je Hari

Princ Hari. AP

E. T.

prije 4 dana

Princ Hari (Harry) slavi rođendan, a istakao je da je "uzbuđen zbog svoje četrdesete". Ipak, njegova pozitiva u suprotnosti je s negativnim mišljenjem koje o njemu prevladava u domovini i napetim porodičnim vezama.

Mlađi sin kralja Čarlsa III (Charlesa III.), koji sada živi u Kaliforniji sa suprugom, američkom televizijskom glumicom Megan (Meghan) i njihovo dvoje djece, danas slavi 40. rođendan.

Kralj Čarls. Instagram @clarencehouse

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa (Sussexa), petogodišnji princ Arči (Archie) i trogodišnja princeza Lilibet žive u enklavi slavnih Montecito, u blizini Santa Barbare, na zapadnoj obali SAD-a.

- Bio sam zabrinut zbog tridesete, uzbuđen sam zbog četrdesete - rekao je u nedavnoj izjavi za BBC, dodajući da mu je to što je postao otac dalo "svježu perspektivu života".

Životna radost

- Biti tata jedna je od najvećih životnih radosti i samo me je dodatno motiviralo da ovaj svijet učinim boljim mjestom - dodao je.

Hari je, međutim, i dalje izoliran od kraljevske porodice i čini se da su male šanse da im se vrati.

Harijeve veze s porodicom postale su napetije otkako je sa suprugom napustio kraljevski život i preselio se u Sjevernu Ameriku početkom 2020. godine.

Rasistička nagađanja

Započelo je s eksplozivnim američkim televizijskim intervjuom u kojem je par tvrdio da su stariji članovi kraljevske porodice imali rasistička nagađanja o boji kože njihovog nerođenog sina, a potom je uslijedio potpuni razdor objavom Harijeve biografije Spare (Rezerva).

Knjiga je doživljena kao napad na stoljetnu instituciju kraljevske porodice, koja još uvijek igra centralnu ulogu u britanskom životu. Uključuje duge odlomke o Harijevom zategnutom odnosu s njegovim "voljenim bratom" Williamom (42), kojeg također opisuje kao svog "arhineprijatelja".

Stručnjaci su za strane medije kazali da ne vide nikakvo pomirenje na horizontu.

- To bi vjerojatno do sada već bilo riješeno da je ikakav dogovor bio moguć - rekao je Mark Garnet (Garnett) sa Sveučilišta Lankaster (Lancaster) u sjeverozapadnoj Engleskoj.

Hari je u februaru posjetio oca, koji je ranije objavio da boluje od raka, i poslije izjavio američkoj TV mreži ABC da je "siguran" da bi dijagnoza mogla ponovno okupiti porodicu. Međutim, tokom druge prinčeve posjete Londonu u maju, otac i sin su bili na odvojenim događajima u blizini, ali se nisu sreli.

Hari je navodno odbio poziv da ostane u Bakingamskoj (Buckinghamskoj) palači tokom posjete i umjesto toga odsjeo u londonskom hotelu.

Britanska javnost

Odnosi između Vilijama (Williama) i Harija, čija je nekoć bliska veza iskovana smrću njihove majke princeze Diane 1997., javno su i dalje hladni.

Viđeni su zajedno na sprovodu pokojne kraljice u septembru 2022., ali su se jasno držali podalje jedan od drugoga. Isto je bilo i na očevoj krunidbi u maju prošle godine. Dvojica braće navodno ni ne razgovaraju.

Dok Hari i Megan imaju više pristaša u Sjedinjenim Državama, britanska javnost također je očito stala na stranu u porodičnoj svađi.

Hari i Megan čame na dnu anketa kraljevske popularnosti, zajedno s osramoćenim princom Andrevom (Andrewom), čije su ga veze s pokojnim američkim seksualnim prijestupnikom Džefrijem Apstajnom (Jeffreyjem Epsteinom) učinile nepoželjnom osobom.

Megan Markl i princ Hari. Instagram

Nasuprot tome, Vilijam i njegova supruga Ketrin (Catherine), koja se oporavlja od raka, iznimno su popularni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.