27. FESTIVAL

Održan Goražde Music Marathon: Laka hoće da tuži razglas

Ove godine goraždansku publiku počastili su i pjesmama “Kraj” i “Mama” koje će se naći na novom albumu koji bi trebao izaći u septembru ove godine

Koncert Lake. Avaz

Alen Bajramovic

1.8.2024

U okviru predfestivalskog programa 27. Internacionalnog Festivala prijateljstva sinoć je u Goraždu održan Goražde Music Marathon, koncert koji je bio posvećen goraždanskim muzičarima i njihovom stvaralaštvu. Zvijezde večeri bili su Laka i Lela, a do njihovog nastupa publika je uživala uz Burdu i Ešu, Kudu i Oratorij, Boogybangers, Adisu i Revolver, te Mustafu Ćerimovića Mućka. Koncert Lake i Lele je počeo pola sata prije ponoći te trajao do kasnih sati, iako se Laka “žalio” na sceni kako “rani na posao”.

Ove godine goraždansku publiku počastili su i pjesmama “Kraj” i “Mama” koje će se naći na novom albumu koji bi trebao izaći u septembru ove godine. Ovaj album, koji će se zvati “Mama”, u Goraždu rado čekaju jer je posljednji izašao prije 14 godina.

Lakina i Lelina mama, kaže Laka, „ogluhila“ je prošle godine zbog razglasa, te su mislili da „tuže razglas“, našalio se Laka na početku koncerta.

"Pjevat ću iz stomaka"

Dijelom programa bila je i Kafa sa Lakom i Lelom, gdje su novinari i fanovi imali priliku razgovarati sa najpoznatijim goraždanskim bratom i sestrom.

- Mi smo spremili dvije pjesme koje će se naći na novom albumu koji će izaći u septembru, dobro smo do sad sve ispregovarali, ne znam šta će dalje biti. Lela je spremila suknju sa šljokicama i čizme, ja sam potkošulju, ovo mi je najnovija, pa da iskoristim drugi put je obuk’o, pjevat ću iz stomaka kao što zna pjevač Laka. Nadam se da su došli ovi naši iz Makarske, dolje im je požar, bubnjar nam je iz Tučepa pa mu je došlo do kuće, ako gori nemamo zamjene, ako izgori bubnjar uletiće Jasa (op.a Jasmin Bešlija, bubnjar Zone isključenja) - našalio se Laka kao i obično na svoj specifičan način.

Lela je kazala da je sretna zbog dolaska u Goražde, te da ih uskoro očekuje još koncerata i promocija albuma.

- Lijepo nam je, ja volim Goražde i drago mi je doći ovdje bilo kojim povodom, a kad sviramo to je posebna čast, zadovoljstvo i radost tako da smo uvijek spremni za to, super nam je i sad, a prošle godine je bilo odlično, dobra je organizacija, lijepo nas je raja dočekala tako smo veseli što se ponovo družimo - kaže Lela.

Iz Organizacionog odbora Festivala ranije su kazali kako su ponosni što su uspjeli organizovati Goražde Music Marathon.

- Festival počinje sa Goražde music maratonom i našom Džejlom, da grad Goražde svojim muzičkim umjetnicima da priliku da se predstave. Nekako je u svom u gradu najteže svima nama se prezentovati, uspjeti, uraditi nešta - kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Svečano otvaranje

- Ono što je možda najznačajnije istaći jeste da smo ponudili i razgovarali sa svim Goraždanima koji se bave ovom vrstom umjetnosti. Istina, nismo uspjeli obezbijediti učešće svih Goraždana, ali ponuđeno je i smatram da smo veliku većinu umjetnika iz Goražda uspjeli okupiti na ovom Festivalu prijateljstva, što je jako značajna činjenica - istakao je Jasmin Bešlija, direktor JU Centar za kulturu Goražde, Ustanove koja je organizator Internacionalnog Festivala prijateljstva.

Prije koncerta na centralnoj bini Festivala, na plato Centra za kulturu djeca JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde izveli su priredbu punu pjesme i plesa.

Večeras će biti održano svečano otvaranje uz himnu festivala i vatromet, a nakon toga posjetioce očekuje nastup benda Tribute to Čola, a zvijezda večeri je Džejla Ramović.

Džejla Ramović, Laka i Lela, Zona Isključenja, Divlje Jagode, Al Dino, Galija, Haris Džinović, Željko Samardžić, Marchelo, Konvoj, Sassja samo su neka od imena koja nastupaju na ovogodišnjem Festivalu prijateljstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.