SAOPĆILO TUŽILAŠTVO

Švedska zatvorila istragu protiv Josta Klajna, predstavnika Nizozemske koji je diskvalifikovan s Eurosonga

Pjevaču je zabranjeno da nastupi sa svojom pjesmom "Europapa" samo nekoliko sati prije finala Eurosonga 11. maja

Jost Klajn. Platforma X

E. Ć.

12.8.2024

Švedska je zatvorila istragu protiv nizozemskog predstavnika na prethodnom Eurosongu Josta Klajna (Joost Klein), koji je diskvalifikovan iz finala u Malmeu nakon što ga je snimateljica optužila za prijeteće ponašanje, saopćilo je tužilaštvo.

Pjevaču je zabranjeno da nastupi sa svojom pjesmom "Europapa" samo nekoliko sati prije finala Eurosonga 11. maja, nakon što je članica produkcijskog tima izjavila da je prema njoj napravio prijeteći pokret nakon svog nastupa u polufinalu dva dana ranije.

Suprotno pravilima

Nizozemski emiter odgovoran za Klajnovo učešće, Avrotros, tada je saopćio da je Klajn sniman neposredno nakon silaska sa scene, "suprotno jasno dogovorenim pravila" i uprkos njegovim ponovljenim nagovještajima da ne želi da bude sniman, te da je njegova diskvalifikacija zato "neproporcionalna" reakcija.

U ponedjeljak je švedsko tužilaštvo u saopćenju navelo da je došlo do zaključka da je Klajn "napravio pokret rukom na način da je udario u kameru", ali da je tok događaja "bio brz i da su ga svjedoci incidenta različito doživjeli".

- Danas sam zatvorio istragu jer ne mogu dokazati da je taj čin mogao izazvati ozbiljan strah ili da je počinilac imao takvu namjeru - rekao je viši tužilac Fredrik Jonson.

Frustracije zbog rasprave

Ovogodišnje izdanje Eurosonga obilježili su veliki propalestinski protesti oko arene Malme u trećem po veličini gradu Švedske, a neki su kritikovali organizatore zbog toga što su dozvolili Izraelu da učestvuje dok je u toku vojni sukob u Gazi.

Na napetoj konferenciji za novinare nakon polufinala, nekoliko izvođača, uključujući Klajna, izrazilo je frustraciju zbog rasprave oko učešća Izraela koja je zasjenila takmičenje.

Nemo iz Švicarske je kasnije pobijedio na takmičenju sa pjesmom "The Code", postavši prvi umjetnik koji se identifikuje kao nebinaran i koji je ostvario pobjedu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.