AUTO-MOTO

Polestar predstavlja prvi model od osamostaljenja: Cilj je biti vodeći brend električnih sportskih automboial

Piše: Avaz.ba

24.10.2017

Polestar, sportski brend Volvo Car grupe, predstavio je svoju budućnost kao samostalni brend električnih sportskih automobila.

Polestar je potvrdio planove za tri modela, novi pogon za proizvodnju u Kini te smjer koji je orijentiran na klijenta i koji će postaviti nove parametre u industriji sportskih automobila.  

Kao poslastica

Polestar je predstavio i model od 600 KS pod nazivom Polestar 1, prvi automobil kompanije s čijom će se proizvodnjom krenuti sredinom 2019. Polestarova tehnologija i proizvod nude prednosti koje dolaze iz sinergije i ekonomije razmjera koje je omogućila Volvo Car grupa.

Polestar 1 Grand Tourer Coupe dolazi s dvoja vrata, rasporedom sjedišta 2+2 i pogonom “Electric Performance Hybrid”. Električni automobil uz motor s unutrašnjim sagorijevanjem, domet s čistom električnom energijom mu je 150 kilometara, najviše na čisti električni pogon od svih hibridnih automobila na tržištu. Izlazna snaga od 600 KS i 1.000 Nm obrtnog momenta drži automobil u segmentu sportskih vozila.

Polestar 1 temelji se na Volvo Scalable Platform arhitekturi (SPA), ali oko 50 posto automobila je novo i posebno dizajnirano. Model dolazi s nizom novih tehnologija koje pojačavaju karakteristike dinamične vožnje, a cilj im je automobil učiniti poslasticom za vozače.

Snižena gravitacija

Polestar 1 je prvi automobil na svijetu koji je opremljen naprednom tehnologijom podvozja Ohlins Continuously Controlled Electronic Suspension (CESi). Tijelo od karbonskih vlakana smanjuje težinu, poboljšava torzijsku čvrstoću za 45 posto i snižava središte gravitacije automobila. Polestar 1 koristi dvostruku električnu zadnju osovinu koja omogućava vektorisanje okretnog momenta.  

Ovim se pruža podrška vozaču putem preciznog ubrzavanja na svakom točku kako bi se zadržalo maksimalno prianjanje uz cestu i održala brzina pri vožnji u krivinama.

Proizvodnja modela Polestar 2 započet će krajem 2019. godine i bit će prvo električno vozilo s baterijom (BEV) iz Volvo Car grupe. Radit će se o vozilu srednje veličine koje će konkurirati Teslinom Modelu 3, a bit će značajno veće od Polestara 1.

Narudžbe online

Polestar će napraviti i pomak u tradicionalnom smislu posjedovanja automobila. Vozila će se u potpunosti naručivati online, a nudit će se i na dvogodišnjoj ili trogodišnjoj pretplatničkoj bazi. Bez pologa, all-inclusive pretplata će također omogućiti karakteristike poput pick-up i dostavnih usluga te mogućnosti unajmljivanja alternativnih vozila unutar Volvo i Polestar modela. Sve će biti uključeno u mjesečnu ratu.

Pretplata s fiksnom stopom znači da je posjedovanje Polestar automobila jednostavno iskustvo za klijente. Olakšano je Phone-As-Key tehnologijom. Ona omogućava vlasniku da podijeli virtuelni ključ s drugim osobama, a također omogućava pristup nizu značajki na zahtjev.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.