IZGUBIO MU SE SVAKI TRAG

Nestao poznati ruski bokser, čečenski diktator Ramzan Kadirov osumnjičen za otmicu

Kadirov, znaš li gdje ga možemo pronaći? Uvjeren sam da ti sve znaš. Svi mi znamo gdje ga treba tražiti, rekao je Abdurahmanov

Salamov: Sarađivao s Kadirovom. Twitter

E. Ć.

13.5.2023

Čečenski boksač Umar Salamov posljednji je put u ring ušao krajem septembra prošle godine kada je za oko 90ak sekundi nokautirao namibijskog predstavnika Vikapitu Merora. 

Salamov se tim nokautom vratio na pobjednički kolosijek, nakon što je u decembru 2021. izgubio od Dmitrija Bivola u borbi za WBA naslov.

On je borbu protiv Merora odradio u ruskom Kazanu, a od tada mu se gubi svaki trag.

Prošlog mjeseca je cijelu situaciju prokomentarisao čečenski disident Tumsu Abdurahmanov, koji je naveo kako bi za nestanak Salamova mogao biti umiješan vođa Čečena Ramzan Kadirov.

- Kadirov, znaš li gdje ga možemo pronaći? Uvjeren sam da ti sve znaš. Svi mi znamo gdje ga treba tražiti. Samo se pitam šta ti je on zgriješio. Zar nam nećeš reći? Sigurno je vrlo interesantna priča - napisao je Abdurahmanov na Telegram kanalu.

Abdurahmanova tvrdnja se poklapa s ranijim izvještajem čečenskog opozicionog pokreta (1ADAT) koji je naveo da su čečenski zvaničnici oteli 27 muškaraca, uključujući i Salamova 13. januara u sklopu operacije "čišćenja".

Salamov je navodno odveden u pritvorske objekte pod kontrolom čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova u kojima se odvijaju mučenja i razni oblici zlostavljanja.

Do navodne otmice, uživao je status jednog od najboljih čečenskih boksera.

Salamov je profesionalni karijeru započeo 2012. godine, kada je potpisao ugovor s K2, promotorsku kuću u vlasništvu braće Kličko.

Poslije 14 pobjeda zaredom, od kojih je njih 13 ostvario u Ukrajini, Salamov je, 2015. godine, "zapao za oko" Kadirovu.

Kadirov je u tom periodu pokretao svoju MMA organizaciju Absolute Championship Akhmat i želio se proširiti i na boks, pa je Salamov potpisao ugovor s njim 2016. godine.

Salamov se u maju 2016. preselio u Las Vegas i pridružio kampu Kevina Berija (Barry). Kadirov je i tada slovio za njegovog navijača, čestitao mu je i na pobjedi protiv Emanuela Anima u decembru 2018. godine.

Navodno je do razdora između njih dvojice došlo zbog bokserovih političkih stavova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.