ŠPANIJA

Nakon konfuzije oko doping kontrole: Baskonija suspendovala zvijezdu

Njemu je suspendovana igračka licenca od strane FIBA-e, a i Euroliga je postupila po tim zakonima

Pierija Henri. ACB

N. H.

26.1.2023

Američki košarkaš i član Baskonije Pijeria Henri (Pierria Henry) je poslije utakmice sa Barselonom u sklopu Eurolige bio testiran na doping.

Henriju je, zbog nejasnoća tokom doping kontrole, suspendovana igračka licenca od strane FIBA-e, a i Euroliga je postupila po tim zakonima, iako je poznato da su FIBA i Euroliga godinama unazad u sukobu.

Oglasili se iz kluba

Baskonija je izdala saopćenje u kojem je objasnila kako ova suspenzija nije stupila na snagu radi igračevog korištenja nedozvoljenih supstanci, već zbog pitanja vezanih za samu proceduru.

Pošto će suspenzija trajati sve dok je istraga u toku, Baskonija i Henri su se dogovorili da privremeno obustave postojeći ugovor.

Van terena od početka januara

Henri je nedostajao ekipi Žoana Penjaroje (Joan Penarroya) u posljednje četiri utakmice i u tom periodu Baskonija je pobijedila samo jednom.

Prvo je objavljeno kako je Henri povrijedio koljeno, a sada je nastupio i ovaj problem, koji za ekipu iz Vitorije može postati još veći.

Naime, Henri posjeduje i pasoš Senegala, pa je nastupao pod pravom COTONU ugovora i Baskonija ga može zamijeniti samo igračem koji posjeduje pasoš države iz Evropske unije ili pasoš neke afričke države.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.