SJEDINJENE DRŽAVE

Škola odbila igrati protiv tima s transrodnom košarkašicom

To ugrožava poštenje igre i sigurnost naših igračica, poručili su

SAD: Utakmica nije odigrana. Twitter

N. D.

28.2.2023

Ženska košarkaška ekipa kršćanske škole u američkoj državi Vermont predala je utakmicu i istupila s turnira za naslov državnih prvakinja jer je za protivničku ekipu igrala transrodna učenica. 

Iz Mid Vermont Christian School kao razlog odustajanja naveli su "brigu za sigurnost i poštenje takmičenja".

 - Povukli smo se s turnira jer vjerujemo da igranje protiv suparnika s biološki muškom osobom ugrožava poštenje igre i sigurnost naših igračica. Dopuštanje biološkim muškarcima da učestvuju u ženskom sportu postavlja loš presedan za budućnost ženskog sporta uopć", izjavio je dužnosnik škole u  za "Fox News Digital".

Zakon države Vermont dopušta transrodnim ženama takmičenje u ženskim ligama i brani diskriminaciju na temelju rodnog identiteta, iako se svaki takav slučaj rješava zasebno. Zato je proteklih mjeseci u toj državi bilo više kontroverzi na ovu temu jer su nogometašice i odbojkašice osjećale nelagodu zbog biološki muške osobe u ekipe, a posebno u svlačionici.

No ekipa Long Tail Mountain Lionsa, za koju igra sporna košarkašica, nije imala internih problema, a svih 20 prethodnih utakmica u sezoni odigrala je bez pritužbi protivnica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.