POHOD NA ZLATO

Partije iz pripremnog perioda ususret Olimpijskim igrama pokazale brojne nedostatke: Budi li se "Dream team" iz snova

Od 1992. godine, kada je prvi put poslan tim pun NBA košarkaša, do danas nikad nije bio veći spoj zvijezda na jednom mjestu

SAD: Tim krcat zvijezdama. Platforma X

24.7.2024

Košarkaši Sjedinjenih Američkih Država su trijumfalno završili svoj pripremni period pred početak Olimpijskih igara u Parizu. Pobijedili su selekciju Njemačke, ali pripremni period otkrio je mnoge mane takozvanog Dream teama.

Od 1992. godine, kada je SAD prvi put sastavio tim pun najboljih NBA igrača za Igre u Barceloni, do danas mnogi smatraju da nikad veći spoj zvijezda nije bio na jednom mjestu, pa čak više i od originalnog „Dream teama“. Međutim, za razliku od njih, ovaj izgleda mnogo manje uvjerljivo.

Promjena garde

Činjenica da NBA ligom više ne žare i pale igrači porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država došlo je i do kritičnog problema u reprezentaciji SAD. Evropljani u posljednjih 6 sezona, izuzevši Džoela Embida (Joel Embiid), koji je rođen u Kamerunu, ali igra za SAD, osvajaju MVP sezone u NBA ligi.

Naime, mlade zvijezde koje čine selekciju nisu dovoljno dobre da bi se suprotstavile najvećim selekcijama svijeta, što je i dokazano na nekoliko prethodnih Mundobasketa, na kojima Amerikanci nisu osvajali zlatnu medalju.

Ta pojava dovodi do novog problema, s obzirom da su sada primorani da se pouzdaju u igrače koji su na zalasku karijere. Lebron Džejms (James), Stef Kari (Steph Curry), Kevin Durent (Durant), iako neki od najboljih igrača današnjice, ne mogu nositi svoje ekipe kao što je to bio slučaj u proteklim izdanjima.

- Definitivno imamo izvanredan talent, ali jednak talent postoji i u drugim ekipama.

Također, treba da razumijete da je većina momaka u našem timu ostarjela. Lebron danas nije isto što i prije nekoliko godina. Postoji ogromna razlika. Imena na papiru mogu da zavaraju. Sve su to ljudi koji su napravili dosta u svojim karijerama, ali sada su stari i nisu ono što su bili – kazala je zvijezda Filadelfije Džoel Embid za „New York Post“, potvrdivši da ima jasnih problema u ovoj reprezentaciji.

Surova realnost

Što se tiče ostalih zvijezda, neki su previše umorni od NBA sezone da bi pomogli, dok nekima igranje za reprezentaciju ne predstavlja čast kakvu bi trebala.

U pripremnom periodu su ostvarili pet pobjeda u isto toliko utakmica, ali pozadina je nešto surovija od toga za Amerikance. Vrlo je moguće da igraju pod ručnom protiv reprezentacija koje ne smatraju „ozbiljnim“ rivalima, pa ih je tako Južni Sudan zamalo pobijedio (101:100).

S druge strane, Amerikanci su pokazali u utakmicama protiv glavnih rivala da je to i dalje najbolja reprezentacija svijeta i da u ovakvom sastavu mogu svakoga „pregaziti“ na košarkaškim parketima. Da li će im to biti dovoljno za novu zlatnu medalju, ostaje da se vidi, ali bi bilo suludo ignorirati ih kao glavnog favorita.

12 neprikosnovenih

Selektor Stiv Ker (Steve Kerr) na Olimpijske igre povest će 12 igrača: Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent, Bam Adebajo (Adebyo), Devin Buker (Booker), Entoni Dejvis (Anthony Davis), Entoni Edvards (Anthony Edwards), Džoel Embid (Joel Embiid), Tajris Halibarton (Tyrese Haliburton), Džru Holidej (Jrue Holiday), Džejson Tejtum (Jayson Tatum) i Derik Vajt (Derrick White).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.