LEGENDARNI STRUČNJAK

Bogdan Tanjević o Olimpijskim igrama za "Dnevni avaz": Amerikanci nisu kao ostali, oni su "vanzemaljci"

Njima se oprašta kad komad mesa odnesu s loptom, ostalima ne

Tanjević: Veliki broj ekipa nadao se medalji. Anadolija

10.8.2024

Košarkaški turnir na Olimpijskim igrama u Parizu jedan je od najiščekivanijih događaja u svijetu ovog sporta. Ove godine ne da nije razočarao, već je uspio iznenaditi, što se smatralo nemogućim.

Sada su ostale dvije utakmice, one najbitnije, za medalje. Francuzi i Amerikanci će igrati za zlato, dok će selekcije Srbije i Njemačke pokušati malo ublažiti poraz u polufinalnim susretima bronzanom medaljom. O polufinalnim susretima, ali i svemu što je pratilo ovaj košarkaški turnir za „Dnevni avaz“ govorio je legendarni Bogdan Tanjević.

Čudan susret

- Utakmica Srbije i Amerike je čudnija od drugih. U prvoj je Francuska nametnula svoju igru, što je suprotno od prethodne utakmice s Njemačkom. U ovaj susret su Nijemci ušli kao favorit, zbog prethodnog susreta, prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, ali i općeg utiska da igraju najbolje. Francuska je iskoristila frku i stavila igru „izvan zglobova“, s dosta oštrine, te na vrijeme preokrenula i privela utakmicu kraju, što je bila jedna od dvije koje su odigrane dobro na turniru, dok su ostale izgledale slabo i na rizik - započeo je legendarni Bogdan Tanjević za „Dnevni avaz“, pa nastavio:

- Srbija i Amerika, tu se spremalo jedno veliko iznenađenje i gotovo da je napravljeno. Do prošle utakmice Amerika je pokazala najviše snage, koncentracije, kvaliteta, posvećenosti, timske igre, što jučer (u četvrtak, op. a.) nije bilo ni približno tako. U prvom dijelu su bili zavarani mogućnosti da će ubaciti više koševa, a ne ko će koga odbranom učiniti slabijim, već da će to talentom i šutiranjem uspjeti. U to ih je uvukla i sigurnost Karija (Curry), koji je pogađao sve s osam metara. Njihova igra u prvom dijelu je bila totalni rizik. U narednih 17 minuta sve je ukazivalo da je utakmica riješena. Sve do trenutka kada se izvrnula atmosfera različitih psiholoških statusa, ekipe koja vodi i koja gubi, onom akcijom od šest poena. Ono što ih je nosilo 37 minuta došlo je na provjeru. Italijani za to imaju sjajan izraz, kada sve iskoči iz zglobova, tada se igra na „bagare“, što znači da je sve na instinkt, taktika gubi svoju prednost i značaj. Srbija se nije mogla izvući iz razočarenja samim sobom kada su izgubili kontrolu, i tu talent izađe navidjelo i presudi.

Najbolji turnir

Mnogi smatraju da je utakmica polufinala između Srbije i SAD mogla proći bez nekih grešaka, ali je dao i objašnjenje kako je moguće da dođe do toga.

- Objektivno, u nekoliko situacija su sudije oštetile Srbiju. Jedan je galop Lebrona Džejmsa, s dvije dvostruko vođene lopte i dva puta u koracima. Ali to u posljednje vrijeme, kao da je propisano od ljekara, sudije ne sviraju. Gotovo da se došlo do toga da, ako se ne napravi više od četiri koraka, onda mu se ne svira greška. Drugo, atmosfera je uvijek takva. Svi prećutno priznajemo njima da su, takoreći, vanzemaljci. Od statusa da oni mogu biti u najboljim hotelima van Olimpijskog sela, a ne mogu se ni sudije spasiti da ih, na neki način, ne gledaju kao vanzemaljce. Gotovo uvijek imaju prednost na svim takmičenjima ovog značaja. Njima se opraštaju i komadi mesa što nekad odnesu s ruke loptom, a nama, ostalima, ne - kazao je Tanjević, pa dodao:

- U principu, ne volim govoriti o sudijama, uvijek se spasim, 50 godina i nikad nisam komentarisao. O sudijskim odlukama se može do prekosutra, ali mi svi prihvatimo tu ponudu kad igramo protiv njih i moraš prihvatiti da ćeš biti donja strana.

Legendarni Boša, kako ga odmilja fanovi zovu, smatra da je ovo najbolji turnir koji smo gledali.

- Treba reći da je ovaj olimpijski turnir bio najbolji ikada. Najveći broj ekipa je imalo prava da se nada za medalju. Kad jedna Španija nije među najboljih osam, onda to dovoljno govori. Ovo je bio najbolji košarkaški turnir i Amerika je došla u najboljoj formi - istakao je Tanjević.

Za kraj, trenera koji je sarajevsku Bosnu odveo na krov Evrope, upitali smo i o prognozama za preostala dva meča.

- Prognozirati je najopasnija stvar na svijetu. Teško će biti Srbiji. Taj izlaz iz razočarenja, čak i samim sobom. „Što nismo završili kad smo već dobili utakmicu“ pitanje je od milion dolara. Kako se sad može na igrače utjecati, da se spase plača za nečim što je ostalo u prošlosti, pošto se to više ne može promijeniti. Iz toga je veoma teško, to je vještina i trenera, a i igrača, da sami sebe zavaraju da brže zaborave. Još kad se uzme vrijeme odigravanja utakmice, tu će se računati na gram ušteđene energije koju igrači imaju još da potroše - poručio je Bogdan Tanjević za „Dnevni avaz“.

Obavezna odlika

Francuzima je nagrada stigla u vidu promjene taktike selektora Vensana Kolea (Collet), koji je često bio na meti kritika.

- Ja sam promotor Vensana Kolea. Čak je htio doći tokom sezone da mu pokažem nešto što smo mi igrali 2010. To što je uradio je obavezna odlika trenera. Da ne gleda u poene i koliko miliona dolara zarađuje, već koliko proizvodi. On je izgurao Jabuselea (Yabusele) u prvog igrača i Lesora (Lessort) u drugog, pa čak ni Vembi (Vembanjama, op. a.) nije to bio. Od slabe do odlične Francuske. E sad je promjena došla na naplatu - objasnio je Tanjević. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.