GORI POD NOGAMA

Adis Bećiragić o stanju u i oko Košarkaškog saveza BiH za "Avaz": Siguran sam da ćemo naći način da igramo protiv Hrvatske

Koliko god se trudili, ovo negativno utječe na sve nas. Iako sve izgleda crno, nadam se da ćemo izaći kao pobjednici

Bećiragić: Vjeruje da će se situacija riješiti. KS BIH

21.8.2024

"Bosna i Hercegovina možda neće igrati utakmice protiv Hrvatske, Košarkaški savez u dugovima“, glasili su naslovi brojnih domaćih i regionalnih medija o užasnom stanju u krovnoj kući bh. košarke.

Umjesto da naši najbolji košarkaši i stručni štab, predvođen selektorom Adisom Bećiragićem, u miru dočekaju najvažnije utakmice kvalifikacija za Eurobasket, sada se i ne zna hoće li do njih uopće doći. Ključni dueli očekuju "Zmajeve“, a oni ne znaju ni da li će biti potrebno da šire krila jer neko je tamo „nabio“ dug koji se vuče još od 2014. godine.

I ko ispašta? Pa košarkaši, stručni štab, navijači, reprezentacija i u konačnici – Bosna i Hercegovina. Ranije smo čuli reakcije iz KSBiH, a sada nas je zanimalo kakvo je stanje "iznutra“. Selektor Adis Bećiragić je komentirao za "Dnevni avaz“ trenutno stanje.

Prati situaciju

- Naravno da pratim situaciju koja se dešava u i oko Košarkaškog saveza. Sigurno je da smo u teškoj situaciji. Koliko god mi to ne htjeli, ovo uvijek ima negativan utjecaj. Koliko god se zapravo trudili da ne utiče, zasigurno da postoji negativan utjecaj – rekao je Bećiragić.

Uprkos svim nedaćama, Bećiragić nije neko ko se predaje. Zapravo ne odustaje bez borbe, a iz svake bitke izvlači pouke.

- Kao što uvijek gledamo na život, vjerujem da se ništa ne događa bez razloga i vjerujem da čovjek, ako tako gleda na život, može iz svake situacije izvući dobre stvari i krenuti pozitivnim pravcem. Tako da i ovaj put, iako izgleda sve crno, iskreno se nadam da tu može biti razlog da se ova situacija u Košarkaškom savezu BiH i svih nacionalnih saveza u Bosni i Hercegovini napokon riješi. Koliko god da sve ovo izgleda crno, nadam se da ćemo izaći kao pobjednici – istakao je Bećiragić.

Učinit ćemo sve da igramo mečeve

Prema rasporedu, Bosna i Hercegovina bi 21. novembra trebala gostovati Hrvatskoj u sklopu 3. kola kvalifikacija za Eurobasket. Tri dana kasnije naša selekcija bi bila domaćin. Nije poznato gdje, ali vrijedi istaći da smo Francuze u februaru ugostili u tuzlanskom Mejdanu, u kojem ni šibica više nije mogla stati. Tako bi sigurno bilo i protiv Hrvatske. Dupke puna dvorana podržavala bi Bećiragićeve "Zmajeve“.

- Sigurno ćemo naći nekakav način da se ovo riješi, da ćemo igrati te utakmice. Učinit ćemo sve za to. I kao uvijek, idemo na pobjedu bez obzira na situaciju – poručio je Adis Bećiragić za "Dnevni avaz“.

Ovako je Mejdan izgledao na meču s Francuskom. Ovako je Mejdan izgledao na meču s Francuskom

Bilo bi zaista sramotno i žalosno da se situacija ne riješi i da se utakmice s Hrvatskom otkažu. U konačnici bi to bio posljednji ekser u kovčeg bh. košarke. Situacija se mora riješiti, a onda će puni Mejdan, Skenderija, zenička Arena... ili bilo koja dvorana koja ugosti meč s Hrvatskom dati vjetar u leđa "Zmajevima“ da dođu do bitne pobjede. Prošli Eurobasket je dokazao da nam je tamo mjesto. Momci na parketu ga zaslužuju, ali ne mogu protiv "više sile" sami.

Potrebna pomoć

Računi su blokirani, kako smo već pisali, zbog velikog duga prema Hotelu "Ilidža“ (blizu 330.000 KM).

- To je veliki iznos, koji u ovoj situaciji ne možemo riješiti – rekao je v. d. generalnog sekretara KSBiH Dževad Alihodžić.

Naglasio je kako je Savezu potrebna hitna pomoć.

- Mislim da je ovo 5 do 12 vrijeme, da probamo napraviti neke poteze, kako bi spasili košarku u Bosni i Hercegovini prije nego što bude kasno – dodao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.