VRHUNSKI USLOVI

Završen sportsko-edukativni kamp Košarkaške akademije "Bosna": Svoje znanje obogaćivala 24 košarkaša

Selektirana su 24 mlada košarkaša iz cijele BiH koji su prisustovali kampu na Bjelašnici

S akademije KK Bosna - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
E. Ć.

30.8.2024

Košarkaški klub "Bosna” Sarajevo prvi je put organizirao sveobuhvatnu košarkašku akademiju s ciljem afirmiranja mladih talenata i njihovog daljeg sportskog razvoja.

Nakon višemjesečnih priprema i otvaranja javnog poziva, 169 mladih košarkaša iz pet zemalja izrazilo je želju biti dijelom Košarkaške akademije “Bosna”.

Fantastičan kamp

Stručni tim, koji se sastojao od košarkaških trenera našeg kluba, te stručnjaka sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu, proveo je kontrolne treninge sa mladim igračima, kao i uvodna mjerenja i testiranja, na osnovu čega je selektirano 24 košarkaša iz cijele BiH koji su prisustovali kampu na Bjelašnici.

Košarkaški kamp održao se u novootvorenom sportskom centru na Bjelašnici te je za 12 selektiranih kadeta i 12 juniora, pružio sve potrebne uvjete za pravilan i zdrav košarkaški razvoj i napredak.

Tokom sedmodnevnog kampa, dječaci su imali priliku trenirati dva puta dnevno, a stručni trenerski tim predvodio je glavni trener Admir Prašović, kojem su asistirali Haris Tanjo i Neven Damjanović. Za kondicijsku pripremu bio je zadužen dugogodišnji kondicijski trener reprezentacije naše zemlje Azur Sakić, a za fizioterapiju i sportsku njegu Amer Salihagić, također član stručnog štaba reprezentacije. Dječaci su svaki dan prisustvovali predavanjima i educirali se iz oblasti košarke, sporta i zdravih životnih stilova uopće, a edukacije su provodili pomno birani stručnjaci iz ovih oblasti, u saradnji sa Fakultetom za sport i tjelesni odgoj Univerziteta u Sarajevu.

Cilj akademije

- Cilj Bosnine košarkaške akademije je razvoj funkcionalnih i motoričkih sposobnosti koje zahtijeva moderna košarka. 

Posebnu pažnju posvećujemo razvijanju individualnih tehničkih i taktičkih znanja, a u saradnji sa Fakultetom za sport i tjelesni odgoj, igrači imaju mogućnost da saznaju sve o ishrani, suplementaciji, psihofizičkim sposobnostima i svemu onom što zapravo čini jednog uspješnog košarkaša - izjavio je glavni trener Akademije Admir Prašović, koji je i trener “Bosninog” razvojnog tima.

Admir Prašović i Dubravko Barbarić. KK Bosna

Naši dalji planovi i misija svakako su dugoročno ulaganje u mlade talente, kao i praćenje njihovog košarkaškog razvoja i nakon Akademije. Također, sebi možemo uzeti za pravo da se kroz Akademiju otvorimo i prema državama regiona, zaključio je Prašović.

Ono čime se “Bosnina” akademija osobito ponosi su njeni gosti treneri. 

Željko Pavličević i Dubravko Barbarić. KK Bosna

Mladi košarkaši imali su priliku svakodnevno učiti radeći sa vrsnim sportskim stručnjakom i košarkaškom legendom Sarajeva i BiH, trenerom gostom Mladenom Ostojićem Maksom, kao i Željkom Pavličevićem, jednim od najboljih evropskih trenera te dvostrukim osvajačem Eurolige.

Korisno za igrače i mlade trenere

Svoje utiske prenio je Mladen Ostojić, kazavši kako je sama Akademija pružila i više nego odlične uslove za život i treninge u prethodnih sedam dana, naglasivši kako bi bilo dobro u budućnosti dodatno se fokusirati na individualna usavršavanja. Praksa dovođenja iskusnih trenera od koristi je i za igrače i za mlade trenere iz Kluba, kazao je Ostojić.

Mladen Ostojić i Dubravko Barbarić. KK Bosna

Sedmodnevni kamp na Bjelašnici kuliminirat će završnom aktivnošću – učešćem na prestižnom međunarodnom turniru “Sarajevo Cup”, na kojem će se takmičiti U16 i U18 selekcija “Bosnine” Akademije, i to od 30. augusta do 1. septembra.

- Iskustva mladih igrača su i više nego pozitivna. Akademija mi je dobro došla te sam naučio brojne nove stvari na treninzima i predavanjima o raznim oblastima košarke. U ovih sedam dana na kampu sam napredovao i kao igrač, ali i kao osoba, odnosno prijatelj. Stvaranjem novih prijateljstava i poštovanjem jednih prema drugima stvorili smo tim - istakao je Drago Božić, kadetski reprezentativac BiH i član KK “Bosna”.

Važno je naglasiti da su sve aktivnosti u okviru Košarkaške akademija “Bosna” bile u potpunosti besplatne za sve mlade igrače, kako članove KK “Bosna” Sarajevo, tako i članove drugih klubova iz BiH i drugih zemalja.

Drago Božić i Mahir Đulić. KK Bosna

- Mislim da je ovo ozbiljan projekat koji će ne samo pomoći meni nego i svim mojim suigračima, kako u akademskom, tako i košarkaškom smislu - rekao je Mahir Đulić iz Stoca, košarkaš KK “Igman Burch” i dodao:

- Treninzi su bili intenzivni, imali smo priliku učiti nove košarkaške vještine, koje su nam predstavili neki od najboljih trenera u regionu. Predavanja su bila jako poučna, i sve zajedno zaista će nam pomoći u našim budućim karijerama.

Košarkaška akademija "Bosna" projekat je koji realizira KK "Bosna" Sarajevo u saradnji sa Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, a zahvaljujući partnerstvima sa Ministarstvom za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo te Ministarstvom finansija Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.