MUNDIJAL 2018

Historijska pobjeda Japana: Jedna selekcija iz Azije je prvi put pobijedila neku reprezentaciju iz Južne Amerike na SP-u

Avaz.ba

19.6.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+28

Foto: AFP

Japan je savladao Kolumbiju 2:1 u okviru grupe H Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Za obje ekipe ovaj susret je bio veoma važan, s obzirom na to da su u istoj grupi još i Poljska te Senegal, koji se sastaju danas u 17 sati, a sve ekipe se nadaju prolasku u osminu finala.

Već na početku susreta Japan je došao do vodstva golom Kagave iz penala u 6. minuti. Kolumbija je ostala s desetoricom igrača pošto je Sančez prethodno igrao rukom. Bio je to već deveti penal na 15 utakmici Mundijala 2018. 

U nastavku je Falkao imao veliku priliku za Kolumbiju, ali je golman Japana odbranio. U 32. minuti Japanci su imali priliku da povećaju prednost, no Osako je iz sjajne pozicije pucao pored gola.

U 38. minuti Kolumbija je izjednačila s igračem manje. Kintero je pogodio iz slobodnog udarca. Golman Japana je uspio zaustaviti loptu koja je išla po zemlji pored lijeve stative, ali je lopta ipak prešla gol-liniju. S neriješenim rezultatom otišlo se na odmor.

U nastavku Japan je očekivano bio dominantniji na terenu, s obzirom na brojčanu prednost. Golman Kolumbije Ospina je spašavao svoj tim u nekoliko navrata, prvo u 54. minuti, a onda i tri minuta kasnije, kada su se Osaka i Inui našli u stopostotnim prilikama.

Japan je do novog vodstva od 1:2 došao u 73. minuti kada je Honda ubacio iz kornera, a loptu perfektno glavom pokupio Osako. U 78. minuti Rodriges nije iskoristi poklon saigrača, kada je nakon odlične asistencije Lerme, njegov šut izblokirao strijelac vodećeg gola za Japan, napadač Osako. 

Japan je kontrolirao meč, pokušavali su da iskoriste brojčanu prednost, no ostalo je 2:1 i „Samuraji“ su upisali važna tri boda na otvaranju SP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.