MANČESTER

Tragedija koju je Junajted preživio

Život je izgubilo osam fudbalera slavne generacije vraćajući se iz Beograda

Mančester junajted obilježio je godišnjicu velike nesreće

N.C.

6.2.2019


Čak 60 godina prošlo je od najpoznatije avionske nesreće nekog sportskog kolektiva u povijesti.  

Radi se o čuvenim “Basbijevim bebama”, koje su nastradale u padu aviona 1958. u Minhenu.

U tragediji je život izgubilo osam fudbalera slavne generacije Mančester junajteda vraćajući se iz Beograda, s utakmice Kupa evropskih šampiona protiv Crvene zvezde.

Nesreća se zbila nakon što je avion zbog lošeg vremena sletio u bavarsku prijestonicu. Iz trećeg pokušaja avion je poletio, ali je na kraju piste zapeo na nanos snijega, zbog čega je pilot izgubio kontrolu te je avion probio ogradu i krilom udario u obližnju kuću.

U nesreći i od njenih posljedica stradala su 23 od 44 putnika, među kojima su bili i dva trenera Mančester junajteda, sekretar kluba i osam novinara.

Poginuli su Dankan Edvards (Duncan Edwards), Rodžer Birne (Roger Byrne), Mark Džons (Jones), Tomi Tejlor (Tommy Taylor), Dejvid Peg (David Pegg), Džef Bent (Geoff), Edi Kolman (Eddie Colman) i Lajam Vilen (Liam Whelan).

Tragedija je odjeknula u svijetu, a Mančester junajted, predvođen Bobijem Čarltonom (Bobby Charlton), koji je preživio, bio je u samom vrhu evropskog fudbala.

“Basbijeve bebe”, kako su ekipu zvali po njihovom menadžeru Metu Basbiju (Matt Busby), imale su priliku postati tek treća premijerligaška ekipa sa tri uzastopna naslova engleskog prvaka. Bili su aktuelni branioci Čariti šilda te su prošli u drugo uzastopno polufinale u tadašnjem Kupu prvaka.

Čak se razmišljalo o gašenju kluba nakon tragedije, ali je Junajted preživio. “Crveni đavoli” uspjeli su te godine dogurati do finala FA kupa te su u prvom susretu polufinala Kupa šampiona savladali Milan na Old trafordu. Real, kasniji pobjednik, kao i Crvena zvezda, založili su se za ideju da se naslov dodijeli Mančesteru, ali taj prijedlog nije prošao.

Deset godina poslije, druga generacija “Basbijevih beba” osvojila je evropski naslov s Džordžom Bestom (George Best) i Denisom Lavom (Law) te sa dvojicom preživjelih - Čarltonom i Bilom Faulksom (Bilm Foulkes).

 Sve manje nesreća, ali... 

U 2018. godini, prema Mreži za sigurnost aviona (ASN), zabilježeno je samo deset smrtonosnih avionskih nesreća, u kojima je 79 ljudi smrtno stradalo.

Iz godine u godinu sve je manje fatalnih nesreća, prosječno jedna na 16 miliona letova. Nažalost, jedna takva zadesila je argentinskog fudbalera Emilijana Salu (Emiliano), koji je prije dvije sedmice iz francuskog Nanta poletio za Kardif, ali tamo nikad nije stigao.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.