NOGOMET

Statistika otkrila najveće majstore dodavanja: Mesi je neprikosnoven, a nakon njega velika rupa

Argentinac najbolji strijelac Evrope

Mesi: Najopasniji dodavač u ligama petice. AFP

Net.hr

22.3.2019

Efikasnost tačnih dodavanja već neko vrijeme je kamen spoticanja u nogometnoj zajednici, što među navijačima što među novinarima i analitičarima. Broj i postotak tačnih dodavanja govore nam određene stvari, ali ne previše.

Puno je korisnije znati kakav je kvalitet dodavanja određenog igrača od samog broja i postotka tačnosti. Koliko je dodavanje bilo dugo, koliko je protivnika izbacilo iz igre, na kojoj je poziciji pronašlo saigrača.

Lopte u prostor i pametna dodavanja 

Kategorije poput ključnih dodavanja (dodavanje nakon kojeg slijedi udarac prema golu) ili asistencija tu su korisne, a jedan korisnik na Twitteru je za izračunavanje najboljih dodavača na svijetu tome dodao i kategorije "dodavanja u prostor" i "pametnih dodavanja".

Dodavanja u prostor ona su dodavanja koja završe iza leđa odbrane i nakon kojih igrač koji ih prima izbija sam pred golmana. Pametna dodavanja su kreativna dodavanja – koja nisu samo povratne lopte saigraču kojega niko ne čuva (u njima mora postojati određena ideja, moraju izbaciti nekoliko protivničkih igrača i sl.).

Na temelju te dvije kategorije, po broju dodavanja po devedeset minuta, Lionel Mesi (Messi) je uvjerljivo najkreativniji i najopasniji dodavač u ligama petice. Naravno, svi znamo da je Mssi nevjerovatan igrač, ali fascinantno je kako je istovremeno i najbolji strijelac Evrope (29 pogodaka za sada) i najkreativniji igrač.

Nakon Mesija je, kao što se vidi na grafikonu, velika rupa. Tek onda slijede Luis Alberto (Lacio), Anhel Di Marija (Angel, PSG), David Silva (Mančester siti) i Josip Iličić (Atalanta).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.