GRUPA D

Škoti se oslanjaju na zvijezde Liverpula i Junajteda, Česi na kolektiv

- Uvodni meč uvijek je važan. Određuje vam dalji put na turniru, smatra selektor Škotske Stiv Klark

Škotski selektor Klark svjestan je važnosti prvog meča. UEFA

Piše: M. Kadić

14.6.2021

Punih 20 godina selekcija Škotske nije se plasirala na neko veliko takmičenje, a sad su jedan od domaćina na Euru 2020..

Prvi okršaj će imati protiv Čeha na svom Hampden Parku u Glazgovu, a selektor Škotske, Stiv Klark (Steve Clarke), kaže da očekuje vrlo težak meč, pogotovo što je prvi na ovom turnir. 

- Uvodni meč uvijek je važan. Određuje vam dalji put na turniru. I mi i Češka ćemo pokušati pobijediti jer mislim da je to najbolji način za započinjanje bilo kojeg turnira, smatra Klark.

Škotska u svojim redovima ima i nekoliko iskusnih igrača poput  Liverpulovog stopera Endrjua Robertsona ( Andrewa Robertsona), kao i veznjaka Mančester junajteda Skota Mektomineja (Scott McTomminay), i druge igrače koji igraju širom Otoka. 

Česi su se drugi put u nizu uspjeli plasirati na kontinentalnu smotru, a ekipa Jaroslava Šilhavija (Šilhavi) igra dosta promjenljivo ove godine.

Selektor Jaroslav Šilavi (Šilhavý) uoči meča je rekao:

"Škoti imaju prednost domaćeg terena. Znamo da su škotski navijači gladni fudbala. Škotska će biti jako motivisana, a atmosfera koja tamo vlada posebno utiče na sve igrače, ističe Šilavi.

Patrik Šik (Schick) je prvo ime ovog tima u kojem nema mnogo zvijezda, i koji uglavnom krasi jak kolektiv.

Ove dvije selekcije imaju mnogo međusobnih duela, a u posljednje vrijeme je uspješnija Škotska. Naime, Škoti su slavili u zadnja tri, i to 1:0 (2016), te lani u Ligi nacija dva puta, 2:1 i 1:0.


Škotska - Češka (15 sati)


Mogući sastavi

ŠKOTSKA: Maršal (Marshall); Hendri (Hendry), Henli (Hanley), Tjerni (Tierney); Odonel (O’Donnell), Mektominej (McTominay), Mekgregor (McGregor), Mekđin (McGinn), Robertson; Dajks (Dykes), Adams.

ČEŠKA: Vaclik; Kufal (Coufal), Celučka (Celustka), Kalas, Boril; Sučer (Soucek), Kral; Masopust, Darida, Jankto; Šik (Schick). 


Kladionica Mozzart na pobjedu Škotske daje kvotu 2,85, dok je kvota na pobjedu Češke  2,90. Odigraj onlajn i pogledaj sve kvote na Mozzart Bet sajtu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.