EURO 2020

Glavaš: U završnici očekujem puno iznenađenja

Najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva odigrali su Nizozemci i Ukrajinci

Glavaš: Tipujem na Belgijance. Arhiva

Piše: Goran Šumar

21.6.2021

Nekadašnji naš fudbalski reprezentativac i trener „Zmajeva“ Vlatko Glavaš na Euru 2020 tipuje na Belgijance. Kako kaže, nije to nakon kiksa Francuze protiv Mađara (1:1), nego je to bila njegova prognoza i pije početka Evropskog prvenstva.


Njemačka se diže

- I pored kikseva u 2. kolu, Francuzi i Portugalci – ako Ronaldo i društvo prođu dalje, ostaju u krugu prvih favorita. Ipak, Njemačka se diže – vratili su se uvjerljivom pobjedom, a treba imati na umu i to da oni dosta dobro igraju ovakve turnire. No, uvjeren sam da će Belgijanci doći do samog kraja, analizira Glavaš u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodaje:

- Najbolju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva odigrali su Nizozemci i Ukrajinci (3:2 – op.a.), koji su naši protivnici u kvalifikacijama za Mundijal 2022. Dugo nisam gledao jednu takvu utakmicu, 2:0, pa 2:2… S druge strane, Hrvatska je dosta slabo odigrala prva dva kola, tako da će jako teško doći do nokaut-faze.

Ističe da gledamo dosta kvalitetnu kontinentalnu fudbalsku smotru.

- Možda je tome doprinio i povratak navijača na tribine. Lijepo je ponovo vidjeti pune stadione, ali i kad na tribinama ima određen broj gledalaca – prema Covid protokolu, odmah je sve drugačije.

Zbog toga i do kraja prvenstva očekujem još dosta kvalitetnih utakmica i za fudbalske gurmane, ali i puno iznenađenja, posebno u ovom 3. kolu i nokaut-fazi. Već su Škoti iznenadili Engleze, Mađari Francuze… Očigledno je da nije dovoljno biti samo favorit da bi došli do pobjede, a tu je još i umor fudbalera, posebno onih koji igraju u najboljim ligama – podsjeća Glavaš.


Povratak Arnautovića

Današnji program u 18 sati otvaraju Makedonci i Nizozemci, te Ukrajinci i Austrijanci.

- Nizozemska je izraziti favorit, premda se Makedonija – i pored poraza, dosta kvalitetno predstavila na Euru 2020. Mislim da su i oni zadovoljni u jakoj grupi. S druge strane, Nizozemci su jedna od selekcija koja igra mnogo lijep i dopadljiv fudbal, ističe bivši bundesligaški fudbaler.

Očekuje da će direktni duel za drugo mjesto između Ukrajine i Austrije pripasti našim protivnicima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

- Povratkom ovog „našeg“ Marka Arnautovića Austrijanci nisu bez šansi, no favorit je Ukrajina - zaključio je Vlatko Glavaš.


Nagrada za Dance

Večernji program (od 21 sat) donosi duele Finska – Belgija i Rusija Danska.

- I Finci su u igri, ali moj favorit je – ponavljam, Belgija. Također, selektor Belgijanaca mora biti svjestan da bez De Bujnea, Vicela, Azara to nije to… Neće to biti lagana utakmica, ali će je opet riješiti individualni kvalitet Lukakua, De Brujnea i(li) Azara. S druge strane, slučaj Eriksen je puno utjecao na Dance. No, kvaliteno su odigrali protiv Belgijanaca, i pored poraza. Zbog toga očekujem da će ih sada – kako to kažemo u nogometnom žargonu, lopta nagraditi. Igraju na domaćem terenu, bit će ponovo pun Parken, a ja bih volio da pobijede, ne samo zbog „slučaja Eriksen“ - rekao je Glavaš.

"Avaz" i "SofaScore" jedini u BiH pokreću „Pick'em“ igru pogađanja rezultata na EURU, a započeti igru i vidjeti pravila možete ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.