ŠOKANTNA PRIČA

Organizatorica Mundijala pobjegla iz Katara da je ne bi bičevali

Prijavila kolegu za seksualno zlostavljanje, pa postala optužena

Paola Šietekat Sedas. TWITTER

A. V.

19.2.2022

Paola Šietekat Sedas (Schietekat) do prije nekoliko dana bila je članica Organizacionog odbora Svjetskog prvenstva u Kataru, ali je morala da pobjegne iz zemlje da ne bi morala da odsluži kaznu.

Ovu informaciji o Paoli, koja je po struci ekonomistkinja i antropološkinja, prenio je meksički list "Proceso", a ona je ranije je rekla da je njen posao iz snova organizacija velikog fudbalskog takmičenja.

Ipak, nije mogla dovoljno dugo da živi i na kraju u potpunosti ostvari svoj san jer ju je jedan kolega, kako je objasnila, seksualno zlostavljao.

Prijavila je taj slučaj, ali nije naišla na razumjevanje, čak ni ambasada Meksika u Kataru nije mogla da pomogne. Opisala je kako je izgledalo ta večer koja joj je život pretvorila u košmar.

- Zadržala sam hladnu glavu, rekla sam svojoj majci i sve zabilježila fotografijama. Prijavila sam zlostavljača - ispričala je ona.

Da sve bude utoliko nevjerovatnije, svjedoči i reakcija policije koja je bila suprotna onoj kojoj se nadala, a nije se libila ni da kritikuje rad ambasade svoje države u Dohi. Došla je u policijsku stanicu i shvatila da nije ona koja tuži, već da je postala optužena. Kao u kafkijanskom scenariju žrtva je odjednom postala prestupnik.

Zlostavljač je rekao da mu je ona devojka i tako je napravio dodatni haos.

- Zahtjevali su test nevinosti jer je u Kataru vanbračna veza kažnjiva sa sedam godina zatvora i sto udaraca bičem. Odjednom moja priča više nije bila bitna. Sve se temeljilo na optužbi za vanbračnu vezu, dok su ispod moje odjeće bile modrice. Moj je advokat jedva progovorio i na kraju su morali da pregledaju moj telefon", ispričala je Meksikanka koja je ipak uspjela da se vrati u otadžbinu, prenosi Nova.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.