NOVI REKORDI

"Dijamant" blizu dva velika ostvarenja: Ako pogodi večeras, Džeko "ruši" Spahića i stiže Ibrahimovića

Narednim golom koji Džeko postigne postat će najstariji strijelac u historiji naše reprezentacije.

Džeko postavlja nove rekorde. fsbih

M. K.

4.6.2022

Fudbalska A-selekcija BiH danas će od 18 sati odmjeriti snage sa Finskom na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju, u okviru 1. kola grupe 3 Lige B nove sezone Lige nacija.

Šansu da popravi svoj učinak u dresu BiH imat će naš napadač Edin Džeko.

Ukoliko zabije gol Fincima, kao i svaki naredni put, Džeko će ostvariti novi rekord. Naime, narednim golom koji Džeko postigne postat će najstariji strijelac u historiji naše reprezentacije.

Golom koji je postigao protiv Luksemburga u martu stigao je na drugo mjesto sa starosnom dobi od 36 godina i 12 dana.

Ispred njega je samo bivši kapiten "Zmajeva", Emir Spahić, koji je dva gola protiv Estonije na otvaranju kvalifikacija za Mundijal 2018., postigao s 36 godina i 19 dana. S obzirom da Džeko ima 36 godina i 79 dana, realno je očekivati da "skine" i ovaj rekord u našoj selekciji.


Džeko je u dosadašnjih 120 nastupa za reprezentaciju BiH postigao 61 pogodak, što donosi prosjek od 0,51 gol po utakmici.

Ovaj učinak ga postavlja na 19. mjesto najboljih napadača 21. vijeka, a ukoliko večeras postigne gol protiv Finske u potpunosti će se izjednačiti s legendarnim Zlatanom Ibrahimovićem.

Švedski napadač je odigrao 121 utakmicu za Švedsku i postigao gol više od Džeke (62). 

Na prvom mjestu je sjajni Erling Haland, norveški golgeter čija je karijera tek krenula, ali on je već uspio da ostvari nevjerovatne cifre budući da ima gotovo gol po utakmici (15 pogodaka u 17 nastupa za Norvešku.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.