ARGENTINSKA LEGENDA

Mesi je prije osam godina naglo promijenio način ishrane: Ovaj režim mu je dao vrhunsku formu

Mesi najčešće doručkuje samo integralne žitarice sa svježim voćem i povrćem, dok za večeru konzumira tunjevinu i smeđi pirinač

Leo Mesi. Instagram

S. S.

10.12.2022

Dok na ovom Svjetskom prvenstvu uživamo u nevjerovatnoj igri Lea Mesija,koji je ponovo pokazao da je pravi vođa argentinskog tima, činjenica je da znamo da je ovo gotovo sigurno njegov posljednji planetarni šampionat. Njegov nepresušni talenat i fudbalsko umijeće nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a ovaj 35-godišnjak znatno je unaprijedio svoju igru, ali i životnu snagu i energiju zahvaljujući specifičnom režimu ishrane koji praktikuje već osam godina.

Radikalnu promjenu u ishrani Mesi je napravio 2014. poslije Svjetskog prvenstva u Brazilu, kada je na prijedlog Pepa Gvardiole promijenio svoje viđenje onoga što unosi u sebe. Naime, do tog trenutka napadač je svoju ishranu bazirao na ultraprerađenoj hrani sa visokim sadržajem šećera i masti, ali je u razgovoru sa ljekarom Adrijanom Kormilotom shvatio da mu upravo ta navika pravi probleme u formi.

Mesi je počeo da konzumira hranu koja je nutritivno bogatija i to pod nadzorom italijanskog nutricioniste Đulijana Pozera. Pozer je identifikovao pet ključnih namirnica za čuvenog Argentinca koje su osnova njegove ishrane, a riječ je o vodi, maslinovom ulju, žitaricama, svježem voću i povrću.

Također, on je insistirao da Mesi smanji konzumaciju mesa, iako je to nešto što je sasvim uobičajeno u Južnoj Americi, ali i Španiji gdje je igrač proveo gotovo čitavu karijeru. "Količina mesa koju obično jedu Argentinci i Urugvajci je prevelika, to ne može lako da se svari", rekao je Pozer i dodao da je akcenat na orašastim plodovima i sjemenkama koje su veoma zdrave i bogate dobrim mastima, ali i proteinima.

Pozer je dodao i da je šećer najgora stvar za mišiće, te je Mesiju savjetovao da izbjegava ne samo slatkše, već i rafinisano brašno. No, s vremena na vrijeme ovaj fudbaler se opusti, a u tim trenucima obožava picu, pečenu piletinu sa krompirom i argentinski specijalitet milanesu - tanak goveđi file pržen u prezlama.

Mesi najčešće doručkuje samo integralne žitarice sa svježim voćem i povrćem, dok za večeru konzumira tunjevinu i smeđi pirinač. Kada je riječ o ručku na njegovom meniju su čorbice, salate i mahunarke poput pasulja, sočiva, leblebija, graška...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.