BROJKE NE LAŽU

Džeko pripada fudbalskoj eliti: Mnoge zvijezde mu gledaju u leđa

Dijamant je u svojoj karijeri postizao golove gdje god i s kim god je igrao

Edin Džeko: Jedan od najboljih napadača stoljeća. N/FS BiH

N. H.

17.6.2023

Edin Džeko, kapiten naše reprezentacije i član Intera,  jedan je od najboljih napadača u protekle dvije decenije. Uvijek u samom vrhu liste strijelaca, gdje god i s kim god je igrao, a dokaz su brojevi.

Brojevi ne lažu, koliko god ih zaboilazili kada se razgovara o najboljim napadačima, kako u klupskom, tako i u reprezentativnom fudbalu.

Edin Džeko je jedan od najefikasnijih napadača 21. vijeka Evrope, iako se najviše u tom kontekstu priča o Kristijanu Ronalda (Cristiano), Robertu Levandovskom, Heriju Kejnu (Harry Kane).

Dijamant je od 2000. godine jedan od 10 napadača koji su u reprezentativnom dresu uradili najviše, a trenutno se nalazi na petom mjestu liste strijelaca sa 64 gola. 

Iza njega su ostala nekam imena koja su mnogo više kupila pažnju u godinama iza nas, poput legendarnog Zlatana Ibrahimovića, koji je nedavno završio karijeru, ali i druge zvijezde svjetskog fudbala poput Vejna Runija (Wayne Rooney), Davida Vilje (Villa), Robija Kina (Robbie Keane) i Herija Kejna.

Većina njih je završila svoje karijere, tako da će vječno biti iza Edina, a ispred njega su samo Ronaldo, Levandovski, Miroslav Klose i njegov saigrač iz Intera Romelu Lukaku.

Kada jednog da odluči da se oprosti od reprezentacije i fudbala, on će svoje mjesto zauzeti u društvu elite, kao jedan od najboljih napadača ovog stoljeća.

Podsjetimo, Edin Džeko večeras ima priliku da popravi svoj skor, jer reprezentacija BiH gostuje Portugalu na stadionu Luž. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.