LA LIGA

Najljepša priča španskog fudbala: Đirona srušila Barcelonu i nastavila utrku s Realom

Katalonsko čudo pobijedilo katalonskog giganta

Detalj sa večerašnje utakmice. AP

E. Ć.

10.12.2023

Fudbaleri Đirone pišu najljepšu fudbalsku priču ove sezone u Španiji. Mali tim iz Katalonije savladao je katalonski ponos Barcelonu sa 4:2 i nastavio utrku sa Real Madridom.

Utakmica se odigrala na Olimpijskom stadionu zbog radova na Nou Kampu, a nije dobro počelo za izabranike Ćavija Ernandeza (Xavi Hernandez).

Proradila je ukrajinska veza. Viktor Cigankov (Tsygankov) je asistirao, a Artem Dovbik (Dovbyk) pogodio za vodstvo Đirone u 12. minuti.

Sedam minuta kasnije centaršut Rafinje (Raphinha) je iskoristio Robert Levandovski (Lewandowski) i poravnao rezultat. No, prije odlaska na odmor Đirona je ponovo povela.

Migel Gutierez (Miguel Gutierrez) se priključio napadu, a kada mu se otvorio prostor, raspalio je po lopti i matirao Inakija Penju (Pena).

Novi gol Đironi donio je Valeri Fernandez (Valery) u 80. minuti poslije asistencije Kristijana Stuanija (Cristhian). 

Kada se mislilo da je meč gotov, Ilkaj Gindoan (Ilkay Gundogan) je lijepo pogodio u 92. minuti za 3:2. Levandovski je poslije mogao donijeti bod Barceloni, ali je promašio zicer, a onda je Stuani ovjerio pobjedu golom u 95. minuti.

Ovo je Đironi prvi trijumf nad Barcelonom u okviru španske La Lige.

Đirona je poslije ove velike pobjede ponovo preuzela vrh tabele La Lige sa 41 bodom, ima dva više od Real Madrida. Barcelona je ostala na 4. poziciji sa 34 osvojena boda.

Standings provided by Sofascore
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.