ZAKUHALO SE

Njemačka pozvala turskog ambasadora na razgovor zbog kontroverzne proslave pogotka Meriha Demirala

Sivi vukovi klasificirani su kao desničarska ekstremistička skupina s 18.500 do 20.000 članova u Njemačkoj

Merih Demiral. Platforma X

Z. K.

prije 2 dana

Turski ambasador u Njemačkoj pozvan je na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu zbog kontroverzne proslave pogotka turskog nogometaša Meriha Demirala. 

Ahmet Bašar Sen pozvan je da poduzme mjere za sprječavanje daljnje upotrebe "vučjeg pozdrava", simbola povezanog sa skupinom Sivih vukova.

Dvije utakmice

Sivi vukovi klasificirani su kao desničarska ekstremistička skupina s 18.500 do 20.000 članova u Njemačkoj, što ih čini drugom najvećom desničarskom ekstremističkom organizacijom, prema njemačkim obavještajcima.

Međutim, Sivi vukovi i "vučji pozdrav" nisu zabranjeni u Njemačkoj, za razliku od susjedne Austrije i Francuske. Demiral je pokazao "vučji pozdrav" nakon što je postigao pogodak u utakmici osmine finala Turske protiv Austrije, koju je njegova ekipa dobila 2-1.

Turci čine najveću pojedinačnu etničku manjinu u Njemačkoj. U zemlji živi 1.54 miliona Turaka, dok je još 1.4 miliona njemačkih građana turskog porijekla. Uspjeh reprezentacije na Euru izazvao je burne proslave Turaka širom Njemačke, piše Guardian.

Njemačka ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser osudila je proslavu pogotka napisavši na X-u: "Koristiti nogometno prvenstvo kao platformu za rasizam potpuno je neprihvatljivo." Pozvala je UEFA-u da istraži i razmotri uvođenje sankcija turskom timu. UEFA je jučer suspendirala Demirala na dvije utakmice.

Erdoan putuje na utakmicu

Prema izvještajima njemačkih i turski medija, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u posljednji trenutak prilagodio svoje planove putovanja kako bi u subotu mogao odletjeti na utakmicu četvrtfinala protiv Nizozemske.

Insajderi su naveli da je Erdoan donio odluku o odlasku na utakmicu jer želi dati podršku timu koji je izložen ogromnom pritisku zbog poteza svog suigrača.

"Vučjim pozdravom" nastoji se prikazati glava vuka, pri čemu kažiprst i mali prst čine uši, a palac, srednji prst i prstenjak njušku.

Stručnjaci za ekstremizam kažu da je svjetonazor Sivih vukova tvrdokorno nacionalistički i islamistički, s mržnjom prema Kurdima, Jevrejima, kršćanima, Armencima, Grcima, Evropskoj uniji i SAD-u. Grupa, koja ima dugu povijest terorizma još od 1970-ih, okrivljena je za bombaške napade u Parizu i Bangkoku te pokušaj atentata na papu Ivana Pavla II.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.