"TRIKOLORI" IMAJU SREĆE

Nestvaran podatak: Francuska bez gola iz igre do polufinala Evropskog prvenstva

Francuska je grupu prošla kao druga iza Austrije, a ispred Nizozemske i Poljske

Slavlje Francuza nakon pobjede. AP

E. Ć.

6.7.2024

Fudbaleri Francuske izborili su polufinale Evropskog prvenstva pobjedivši Portugal nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (1:0).

Nakon što nije bilo golova u regularnih 90 minuta, pa ni u produžecima, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a tu su bili bolji "Trikolori" s 5:3.

Francuska je stigla u Njemačku kao jedan od favorita za osvajanje, međutim nevjerovatan je podatak kako je došla do polufinala.

Naime, Francuska nije dala niti jedan gol iz igre u regularnom dijelu utakmice. Na cijelom prvenstvu su dali tri gola - dva autogola i jedan pogodak Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) iz penala.

Francuska je grupu prošla kao druga iza Austrije, a ispred Nizozemske i Poljske.

U prvom meču je pobijedila Austriju autogolom Maksmilijana Vebera (Maximilian Wober). Odigrala je neriješeno s Nizozemskom (0:0), a onda i s Poljskom (1:1).

Potom je Belgiju izbacila u osmini finala autogolom Jana Vertongena (Vertonghen), a za polufinale je bila bolja od Portugala nakon penala.

Francuzi će za finale igrati protiv Španije koja je u četvrtfinalu bila bolja od Njemačke nakon produžetaka rezultatom 2:1.

Statistika s utakmice. Sofascore za Dnevni avaz

Statistika: Portugal - Francuska

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.