EURO 2024

Ruiz, De La Fuente i Olmo su zajedno već jednom pokorili Evropu: Sada to žele ponoviti

Osim njih, tu su i Unai Simon, Mikel Merino, te Mikel Ojarzabal

Ruiz, De la Fuente i Olmo: Žele novi trofej. AP

E. Ć.

12.7.2024

Fudbalska reprezentacija Španije u nedjelju će tražiti pobjedu protiv Engleske u finalu Evropskog prvenstva i povratak na tron Starog kontinenta.

Španci nisu bili na vrhu Evrope od 2012., a prethodno su Evropsko prvenstvo osvajali 1964. i 2008. godine. Mnogi su zapostavljali "Crvenu furiju" i nisu je svrstavali među one najveće favorite, ali Luis De la Fuente je složio paklen tim koji je zasluženo došao do finala.

Zanimljivo da je De la Fuente već osvajao Evropsko prvenstvo, ali ono za fudbalere do 21 godine. Bilo je to 2019., a da stvari budu još interesantnije, u timu su bili Fabijan Ruiz i Dani Olmo.

Obojica su bili strijelci u finalu protiv Njemačke (2:1), a Ruiz je proglašen i za najboljeg fudbalera turnira.

Sada zajedno dominiraju u seniorskom fudbalu, a Španci su postali prvi tim koji je uvezao šest pobjeda na Evropskom prvenstvu.

De la Fuentes je selektor, Olmo je učestvovao u više golova nego ijedan drugi igrač na turniru (5), a Ruiz je osvojio posjed više puta nego bilo ko drugi.

Olmo je favorit da osvoji zlatnu kopačku, nagradu za najboljeg strijelca, a Ruiz za igrača turnira. Tako bi postao prvi igrač koji je to uspio na Evropskom prvenstvu u seniorskom fudbalu i onom do 21 godine.

Osim pomenutog trojca, dio Španije koja je bila U-21 prvak Evrope i koji su sada "A" reprezentativci su Unai Simon, Mikel Merino i Mikel Ojarzabal (Oyarzabal). 

Ekipa Španije koja je bila U-21 prvak Evrope 2019. godine. Platforma X

Vidjet ćemo da li će se opet radovati. Podsjetimo, veliko finale Evropskog prvenstva odigrat će se u nedjelju od 21 sat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.