SKANDAL

FFF podnosi žalbu FIFA-i zbog rasizma i diskriminacije tokom slavlja Argentinaca

Ova priča nije nova i vuče se još od Svjetskog prvenstva 2022. kada su argentinski navijači pjevali pjesme kojima su vrijeđali tamnopute nogometaše

Slavlje Argnetinaca. AP

FENA

17.7.2024

Francuski nogometni savez (FFF) će podnijeti službenu žalbu Međunarodnoj nogometnoj federaciji zbog rasizma i diskriminacije tokom slavlja Argentinaca nad Kolumbijom (1:0) i osvajanja južnoameričkog nogometnog prvenstva, izvještavaju agencije pozivajući se na predsjednika FFF-a Philippa Dialla.

Ova priča nije nova i vuče se još od Svjetskog prvenstva 2022. kada su argentinski navijači pjevali pjesme kojima su vrijeđali tamnopute francuske nogometaše. Ovaj put, navodno su rasističke pjesme pjevali čak nogometaši argentinske reprezentacije.

U javnosti se pojavio video koji je vezni igrač Argentine Enzo Fernandez objavio na Instagramu. Jasno se vidi da i nogometaši u autobusu pjevaju rasističke pjesme, usmjerene čak i protiv Francuza, posebno protiv Kyliana Mbappea, izvještava agencija AP.

Već se oglasio francuski nogometaš Wesley Fofana, koji je podijelio sadržaj na svojim društvenim mrežama i nazvao ga "neobuzdanim rasizmom".

- S obzirom na težinu ovih šokantnih izjava koje su protivne vrijednostima sporta i ljudskih prava, predsjednik FFF-a odlučio je izravno kontaktirati svog argentinskog kolegu i podnijeti žalbu FIFA-i - navodi se u priopćenju FFF-a. Diallo je već u prvom odgovoru oštro osudio rasističke i diskriminatorne izjave protiv francuskih reprezentativaca.

Kako piše AP, radi se o istim pjesmama koje su argentinski navijači pjevali prije dvije godine prije finala SP u Kataru između Argentine i Francuske (4:2 nakon jedanaesteraca).

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino istaknuo je nultu toleranciju FIFA-e prema rasizmu i već je u maju formirao radnu skupinu koja nadzire takve ekscese.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.