TRENER SARAJEVA

Zoran Zekić za "Avaz": Igrom kao tim i s vjernom armijom iza nas, možemo do uspjeha

Ne mogu da ne budem zadovoljan iz razloga što smo uspjeli savladati prvu prepreku na evropskom putu, kazao je

Zekić: Dobro počeo avanturu u Sarajevu. Fena / FK Sarajevo

19.7.2024

Fudbalski klub Sarajevo je trijumfalno započeo svoj put u evropskim takmičenjima. Pred krcatim stadionom Asim Ferhatović Hase, bordo tim je uspio nakon boljeg izvođenja penala pobijediti kazahstanski Aktobe (4:3) i osigurati plasman u 2. pretkolo Konferencijske lige.

Svi znaju koliko utakmice poput ove mogu biti pogubne za jedan tim. Bolji ste rival skoro pa čitavim tokom utakmcie, branite prednost pred svojim navijačima i samo je jedan pogrešan potez dovoljan da kola krenu niz brdo. Ipak, Sarajevo je uspjelo napraviti dobar rezultat i zakazati sastanak sa slovačkim Spartakom iz Trnave.

Nakon utakmice protiv Aktobea za portal "Avaza“ govorio je trener Sarajeva Zoran Zekić. Naravno, najaktuelnija tema bio je upravo dvomeč 1. pretkola.

"Mnogo posla ispred nas"

- Ne mogu da ne budem zadovoljan iz razloga što smo uspjeli savladati prvu prepreku na našem evropskom putu, ali ima tu još dosta prostora za napredak. Jednostavno, nismo imali puno vremena da spremimo sve onako kako bih ja želio, ali vremenom ćemo sigurno dostići nivo na kojem želim da budemo – započeo je Zoran Zekić za portal "Avaza“.

Sarajevo je u premijernim utakmicama ove sezone izgledalo mnogo direktnije u napadu nego na šta su nas navikli. Također, odbrana je izgledala mnogo kompaktnije, pa nas je interesovalo da li je to pečat u ovih mjesec dana rada.

- Ne znam da li bih to nazvao svojim pečatom, kao što sam i ranije naveo, nije prošlo puno vremena, ali svakako da nastojimo implementirati naše želje u skladu sa limitima ekipe. Momčad je tokom čitave prošle polusezone nastupala u istoj formaciji, što je velika prednost, s obzirom da i sam gajim sličan stil. Još je mnogo posla ispred nas – objasnio je Zekić, nakon čega smo ga pitali koja je glavna stvar koju bi želio zajedno sa svojim štabom implementirati u igru Sarajeva:

- Već ste ranije spomenuli kompaktnost u odbrani. To nam je prvi cilj, jer jednostavno moramo funkcionisati kao tim. Sve počinje od golmana, te to nastojimo prenijeti i igračima. Ako ne igramo kao tim, onda nećemo ni napraviti neki veći uspjeh.

Licitiranje imena

Bordo tim nema vremena za previše slavlja, pošto ih očekuje slovački Spartak iz Trnave već narednog četvrtka. Zekić je kroz karijeru shvatio da su kvalifikacije igra snalaženja, pogotovo kad ste "novi“ na poslu...

- Jednostavno, to je takav posao, nema tu teških stvari. Svaki dan se dešava nešto novo, mi se jednostavno moramo priviknuti na to, i uraditi naš posao na najbolji mogući način i izvući maksimum iz svakog pojedinca – istakao je trener bordo tima.

Transfer rok i dolasci/odlasci s Koševa su svake godine posebna priča u medijima. Licitiranje imena je svakodnevnica, a toga je i svjestan hrvatski stručnjak.

- Naravno da je klub kao što je FK Sarajevo zanimljiv ne samo našim navijačima, već i široj publici, čak i regionu. Već sam ranije dao izjavu za stranice našeg kluba, gdje sam rekao da će biti i dolazaka i odlazaka, i da je trenutno u rosteru povelik broj igrača, a željeli bi to da smanjimo – kazao je Zekić.

Naravno, navijačima bordo tima u srcu posebno mjesto imaju momci iz akademije, poput Nidala Čelika koji je briljirao od trenutka kad je zauzeo svoje mjesto u prvoj postavi kluba s Koševa.

- Ne smijemo niti u jednom trenutku zaboraviti na Akademiju. Igrači koji svojim trudom i zalaganjem se pokažu, bit će priključeni prvom timu – naglasio je Zekić.

Za kraj, nismo mogli a da se ne dotaknemo veličanstvene atmosfere na stadionu Asim Ferhatović Hase. Iza igrača je stalo preko 20.000 navijača i dalo im snagu kad je to bilo najpotrebnije.

- Podrška naših navijača nam znači puno, kao i svakom sportisti. Dobiješ dodatnu želju za uspjehom kada iza tebe stoji vjerna armija navijača. Ovom prilikom želio bih da se zahvalim navijačima i pozovem ih da u još većem broju dođu na Koševo i podrže naš tim u ovoj evropskoj avanturi već u četvrtak na susretu protiv Spartaka iz Trnave – poručio je trener Sarajeva Zoran Zekić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.