VAŽAN SEGMENT

Fudbalski savez BiH svojim resursima stvara prilike novim generacijama: Ulaganje u budućnost ženskog fudbala

Uspjesi seniorske reprezentacije dokaz su veoma dobrog rada i napretka u posljednjim godinama

Reprezentativke BiH: Značajni rezultati. FSBiH

M. D. A.

31.7.2024

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine posljednjih godina ulaže značajne resurse u razvoj ženskog fudbala na svim nivoima. Prepoznajući važnost ravnopravnosti i uključivanja žena u sport, aktivno se radi na promociji i unapređenju ženskog fudbala, od najmlađih uzrasta do seniorskih selekcija kroz organizaciju kampova, turnira i liga za mlađe kategorije.

Vidljivi rezultati

Ženska seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine sve više privlači pažnju domaće javnosti, a u N/FSBiH se trude da pruže sveobuhvatnu podršku „Zmajicama“, osiguravajući adekvatne uvjete za pripreme, utakmice i međunarodna takmičenja.

Sve to propratili su i rezultati naše najbolje ženske selekcije koja je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2023. zaustavljena u baražu minimalnim porazom od Velsa (0:1) nakon produžetaka.

Zalog za buduće uspjehe. FSBiH

Seniorke su također imale priliku kroz baraž da se plasiraju u A diviziju UEFA Lige nacija, gdje ih je ovog proljeća zaustavila favorizirana Švedska, a izboren je i baraž za Euro 2025. gdje će izabranice Selvera Hodžića u prvom kolu za protivnika imati selekciju Srbije.

Posebna pažnja

N/FSBiH koristi različite medijske platforme, uključujući društvene mreže, televizijske prenose i lokalne događaje, kako bi podigao svijest o ženskom fudbalu i privukao nove ljubitelje sporta. Posebna pažnja se posvećuje organizaciji događaja koji uključuju lokalne zajednice i škole, s ciljem da se djevojčice inspiriraju da se bave fudbalom.

Čelnici Saveza su optimistični kada je riječ o budućnosti i razvoju ženskog fudbala u Bosni i Hercegovini. Uz kontinuirane napore na promociji i unapređenju ovog sporta, očekuje se da će se interesiranje publike povećavati. Nadaju se da će ženski fudbal uskoro imati veću podršku i prisustvo na tribinama, što će dodatno motivirati mlade fudbalerke da nastave da se bave fudbalom.

Stvaranje jednakih prilika za sve sportiste i nada da će kroz svoje aktivnosti uspjeti stvoriti snažnu bazu za buduće generacije fudbalerki, neki su od glavnih razloga posvećenosti N/FSBiH.

Podsjećamo da je prije dvije godine u BiH održano Evropsko prvenstvo za kadetkinje, što je bio prvi put da je naša zemlja bila domaćin završnice jednog velikog takmičenja.

S obzirom na to da je UEFA ocijenila organizaciju Eura visokom ocjenom, N/FSBiIH je još jednom ukazano povjerenje evropske krovne kuće fudbala. Naime, naša država će biti domaćin završnice Eura 2026. godine za juniorke, što je još jedan od velikih koraka ka napretku i poboljšanju, ali i dokaz da se radi vrlo dobar posao.

Otvoreni za saradnju

NS/FSBiH je otvoren za saradnju sa svim zainteresiranim stranama koji svojim angažiranjem mogu pomoći razvoju ženskog fudbala, pogotovo pravnim licima i pojedincima koji su spremni da sponzoriraju kako ženske reprezentacije BiH, tako i Premijer Ligu BiH za žene i dodatno potpomognu bolji razvoj fudbala za žene u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.