OVO JE ALMIRA SPAHIĆ

Rođena u BiH, bila u Oružanim snagama, a sutra će suditi finale Olimpijskih igara

Nju je krovna kuća švedskog fudbala odabrala za najbolju sutkinju iz svoje zemlje za 2021. godinu

Spahić: Velika čast. Facebook

9.8.2024

Za zlato na fudbalskom turniru na Olimpijskim igrama u ženskoj konkurenciji borit će se selekcije Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

Amerikanke su do finala došle pobjedom nad Njemačkom poslije produžetaka (1:0), dok je Brazil u polufinalu bio bolji od Španije (4:2).

Veliko priznanje

Finale se igra sutra od 17:00 sati, a javnosti u BiH je zanimljivo jer će jedna od sutkinja biti i naša Almira Spahić.

Almira Spahić je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, tačnije Zenice, a sudi ispred Fudbalskog saveza Švedske. Nju je krovna kuća švedskog fudbala odabrala za najbolju sutkinju iz svoje zemlje za 2021. godinu.

Spahić: Velika čast. Facebook

Ona je ispisala historiju zajedno s Tes Olofson (Tess Olofsson) i Idom Kalstrom (Kallstrom) postavši prvi ženski sudijski tim koji je dijelio pravdu na utakmici najvišeg ranga švedskog fudbala za muškarce 2022. godine.

Bila i u vojsci

– Živim nedaleko od Geteborga. U Švedskoj sam tri godine i četiri mjeseca. Dolazim iz Bosne i Hercegovine, Sarajeva. Bila sam profesionalna fudbalerka i igrala za reprezentaciju BiH, ali sam zbog povreda odlučila suditi. Počela sam raditi i u vojsci (imala je čin potporučnika u Oružanim snagama BiH). Međutim, bilo je to previše. 

Danas radim kao profesor, tačnije profesor tjelesnog odgoja. Preselila sam se u Švedsku jer sam se zaljubila u drugog sudiju i sada živimo zajedno - rekla je u jednom ranijem intervjuu.

Inače, Spahić će u velikom finalu biti jedna od pomoćnih sutkinja. Funkcija glavne sutkinje pripala je Tes Olofson, a osim Spahić, asistirat će joj Frančeska Di Monte (Francesca), dok je Rebeka Velč (Rebecca Welch) četvrtka sutkinja. U VAR sobi će biti Ivan Bebek iz Hrvatske.

Četvrta utakmica na OI 

Spahić je bila u ulozi asistenta na još tri utakmice na Igrama u Parizu. U ženskoj konkurenciji na mečevima Kanade i Novog Zelanda (2:1) te SAD i Japana (1:0). U muškoj konkurenciji je bila pomoćnica na meču SAD i Gvineje (3:0).

Podsjetimo, danas su Njemice savladale Španiju u utakmici za bronzanu medalju rezultatom 1:0.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.