DRAMA U ISTANBULU

Katastrofa za Džeku i Fener: Nesretni penal ih koštao Lige prvaka

Susret na Ulker stadionu je obilovao dobrim prilikama s obje strane

Detalj s meča Fenerbahčea i Lila - Avaz
Detalj s utakmice Fenerbahče - Lil - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12
N. H.

13.8.2024

Fudbaleri Fenerbahčea u 3. pretkolu Lige prvaka od Lila, nakon što je revanš susret nakon produžetaka završen rezultatom 1:1, odnosno ukupno 2:3 za francusku ekipu. 

Susret na Ulker stadionu je obilovao dobrim prilikama s obje strane. Iako je Lil držao posjed, činilo se da je Fener bliži golu od samog starta susreta. 

Prva ozbiljna prilika za "žuto-plave" viđena je u 25. minuti, kada je Sebastijan Šimanski (Szimansky), ali je golman Lil nadljudskim naporima uspio loptu skrenuti u korner. 

Već u sljedećem napadu je Jandaš (Yandas) ponovo zaprijetio i činilo se da bi svakog trenutka, a u prvom dijelu briljirao je i Sent-Maksimen (Saint-Maximin), ali nisu uspjeli doći do gola. 

S druge strane vrijedi istaći pokušaj Džonatana Dejvida (Jonathan David), ali nije ni on uspio doći do pogotka. 

U drugom dijelu nastavljeno je u sličnom tonu, Fenerbahče je prijetio, Lil vrebao prilike iz kontranapada. U drugom poluvremenu su najviše istaknuti pokušaji Osaji-Samuela (Osayi), kada je pogodio stativu, te udarac Đikua (Djiku), kada je Ševalije (Chevallier) ponovo briljirao. 

Fenerbahče je krenuo svom silom naprijed, Žoze Murinjo (Jose Mourinho) je ubacio i En-Nesirija (En-Nesyri) i Čenka Tosuna (Cenk). 

Kada se sve činilo gotovo i da će Fener gotovo pa sigurno ispasti iz Lige prvaka, uslijedio je trenutak magije, popraćen srećom. 

Prilikom ubačaja iz auta s lijeve strane, Džeko je zagradio dvojicu i skočio, a nakon njegove sjajne reakcije, Bafode Diakite, defanzivac Lila, nije se snašao i poslao je loptu u svoju mrežu za produžetke. 

Ipak, Džeko je napustio teren odmah na pauzi prije početka produžetaka.

U produžecima Lil je ostao s igračem manje u 110. minuti kada je Mandi dobio direktan crveni karton jer je udario nogom u vrat i glavu Kahvečija (Kahveci).

Ipak, ključni trenutak se desio u 115. minuti kada je sudija Sančez (Sanchez), nakon konsultacije s VAR sobom, dosudio penal za Lil zbog igranja rukom defanzivca Fenerbahčea. Dejvid je preuzeo odgovornost i postigao gol s bijele tačke.

Imao je Tosun priliku u 120. minuti donijeti novo poravnanje, nakon što je Ševalije zaplivao, ali je turski napadač pogodio prečku.

Fenerbahče će svoje takmičenje nastaviti u plej-ofu za Evropsku ligu, te će ovo biti sezona u kojoj nećemo gledati Džeku u Ligi prvaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.