HISTORIJSKI DEBAKL

Dinamo je prije Bajerna još samo jednom izgubio s 9:2, "stradao" je u BiH

Pamti se odgovor legendarnog Bake Sliškovića na izgovore igrača Dinama da su noć prije utakmice "pretjerali u opuštanju"

Razočarani igrači Dinama nakon poraza. Marko Lukunić / Pixsell

E. Ć.

jučer

Fudbaleri Dinamo Zagreba doživjeli su debakl na gostovanju kod Bajern Minhena u 1. kolu nove sezone Lige prvaka (9:2).

Ovo je najteži evropski poraz u historiji "Modrih", a drugi put je timu s Maksimira da gubi rezultatom 9:2. Od prvog ovakvog poraza prošlo je 44 godine.

Vraćamo se u 9. februar 1980. godine kada je Velež na stadionu pod Bijelim Brijegom ponizio Dinamo s 9:2.

Bila je to utakmica u okviru tradicionalnog Veležovog turnira u Mostaru, koji se igrao u februaru svake godine uoči proljetnog dijela sezone u bivšoj jugoslovenskoj ligi. Rezultat i datum su se poklopili, pa je duhovita mostarska raja odmah kreirala uzrečicu: "Devetog drugog, devet dva".

Iako su se igrači Dinama nakon utakmice opravdavali za blamažu navodeći da su večer prije meča "pretjerali u opuštanju“.

- Ma, danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili – pravdao se Marko Mlinarić.

Legendarni Blaž Slišković im je replicirao onako kako on to najbolje zna.

- A šta mislite gdje smo mi bili? U pozorištu? – odgovorio im je Baka Slišković.

Ovaj poraz, koji je izazvao šok među navijačima “modrih” podsjeća na jedan od najsramotnijih trenutaka u klupskoj povijesti — onaj iz 1980. godine protiv Veleža.

Baka Slišković je dao četiri gola na ovoj utakmici. Četiri pogotka za Velež dao je i Vladimir Skočajić, dok je jedan dodao Dragan Okuka. Strijelci za Dinamo su bili Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić.

Velež je igrao u sastavu: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukićević (Jakirović), V. Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Slato, Ledić, Skočajić i Kalajdžić.

S druge strane, za Dinamo su na ovom susretu počeli: Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić) i Mlinarić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.