ANALIZA

Barbarez objavljuje spisak za nove utakmice Lige nacija: Isprobani recept ili nova formula?

Forma Kolašinca može radovati selektora, Bičakčić mora ponovo zaigrati

Barbarez: Dosad nije razočarao. N/FSBiH

prije 3 sata 30 minuta

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine će za manje od dvije sedmice ponovo zaigrati u okviru Lige nacija. U drugom od tri dijela grupne faze "Zmajevi“ će ugostiti Njemačku 11. oktobra, a onda tri dana kasnije selekciju Mađarske.

Podsjećamo, u prva dva susreta smo na gostovanjima poraženi od Nizozemske (5:2), te smo remizirali s Mađarskom (0:0).

Danas selektor Sergej Barbarez objavljuje novi spisak igrača, a više je nego jasno da će na njemu biti nekih promjena.

Defanzivna (ne)briga

Priča oko Anela Ahmedhodžića i njegovog ispada sa selekcijom je i više nego izlizana, pa se njom i nećemo baviti. Koga nema, bez njega se može i mora. Ono što Barbareza može radovati je povratak jednog od najboljih igrača u našoj reprezentaciji – Seada Kolašinca, koji u nevjerovatnoj formi igra za Atalantu i čini se da je u 32. godini ušao u najbolju životnu formu.

Vrlo je jasno da će pokušati Barbarez ponovo s trojicom nazad. Ipak, sada mu je tu glavni igrač, te se neće morati stavljati Barišić kojem pozicija lijevog štopera nije prirodna, odnosno Mujakić koji, ruku na srce, nije dorastao mjestu standardnog reprezentativca. Nažalost, ali to je surova istina.

S druge strane, u susretu protiv Mađarske zablistao je još jedan veteran – Ermin Bičakčić. Pokazao je našim mladim igračima kako se bori za reprezentaciju, ali i kako izgleda fudbaler koji je nekada bio jedan od najboljih u Bundesligi, što Bičakčić, u vremenu kada je bio standardan u Hofenhajmu, bio je siguran.

Ostaje pitanje da li će se očekivanom dvojcu Bičakčić - Kolašinac pridružiti Barišić ili Katić, koji pružaju sasvim pristojne partije.

Ofanziva u fokusu

U dosadašnjim predstavama od dolaska Barbareza na klupu, prilično je vidljivo da nam u napadu nedostaje kreativnosti. To bi se moglo riješiti na više načina, a najizgledniji je odustajanje od igre s tri štopera. Približavanje sistemu poput Ragnikove (Ragnick) Austrije i formaciji 4-2-3-1 nije moguće, s obzirom na to da mi nemamo stamenu "šesticu“, koja će čuvati leđa našim kreativicima, a odbrana nam zna izgledati itekako klimavo kada se otvori prostor.

Ipak, prilagođavanje današnjoj igri, kao što je uradio Matjaž Kek sa Slovenijom, i nije nemoguće. Formacija 4-4-2, u kojoj bi Demirović i Džeko igrali u vrhu napada, a s krila im podršku pružali igrači poput Bajraktarevića. Ovaj stil bi nam omogućio da sa suprotne strane koristimo nekog od centralnih veznih igrača koji mogu pokriti tu poziciju kao Burnić, te iskoristiti to da sačuvamo kompaktnost i ne otvaramo se previše protiv opasnih rivala.

Svakako, još jedna stvar o kojoj bi Barbarez morao razmisliti je mijenjanje pozicija Gazibegovića i Dedića, odnosno da se defanzivac Šturma prebaci na lijevu, a Dedić stavi uz prirodnu desnu aut liniju.

Barbarez bi za ovo okupljanje mogao pozvati i nekoliko novih imena, poput Dine Hotića koji bilježi vrlo dobru igru u Poljskoj, a koji bi mogao pomoći s ofanzivnim problemima.

Sve će svakako biti jasnije nakon objavljivanja spiska. Našem selektoru će se uskoro početi postavljati pitanje. Ne, nikako u susretu protiv Njemačke, osim ako ne dođe do debakla u rangu onog zagrebačkog Dinama protiv Bajerna, ali pobjeda protiv Mađarske, ma koliki oni favorit bili u ovom trenutku, mora biti imepartiv.

Najveći dobitnik

Najveći dobitnik prethodnog dijela bio je mladi krilni napadač Esmir Bajraktarević koji se pokazao kao sjajan zalog za budućnost. Nastavi li pružati partije na kakve nas je navikao, sigurno je da će BiH imati zvijezdu za budućnost.

Podsjetimo, press konferencija na kojoj će Barbarez saopćiti spisak zakazana je danas za 13:00 sati u zgradi Fudbalskog saveza BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.