ENGLESKA

Mančester siti pobijedio Premijer ligu na sudu: "Ovo će promijeniti sve"

Propisi lige imali su za cilj spriječiti kompanije povezane s vlasnicima klubova da namjerno plaćaju više za poslove sa samim timovima

Siti dobio spor. AP

E. Ć.

prije 2 sata 58 minuta

Prvak Engleske Mančester siti odnio je pravnu pobjedu protiv Premijer lige nakon što su sudije presudile da su neka od pravila o sponzorstvu takmičenja nezakonita.

Propisi Premijer lige o transakcijama s povezanim stranama (APT) imali su za cilj spriječiti kompanije povezane s vlasnicima fudbalskih klubova da namjerno plaćaju više za poslove sa samim timovima.

Pravila zbog Saudijaca

Pravila su donesena nakon što su Saudijci preuzeli Njukasl u pokušaju da se zaustave bogati vlasnici u povećanju prihoda svojih momčadi bez kršenja pravila finansijskog fer pleja.

Premijer liga je zbog tih propisa odbila novi sponzorski ugovor koji je Mančester siti sklopio s Etihad Aviation Group kao i s bankom u sjedištu u Abu Dabiju.

Vijeće od tri penzionisana suca je presudilo da je Premijer liga pogriješila što je zaustavila poslove jer elementi APT uredbe krše Zakon o tržišnom takmičenju.

- Utvrđeno je da je Premijer liga zloupotrijebila svoju dominantnu poziciju. Tribunal je utvrdio i da su pravila strukturalno nepoštena i da je Premijer liga bila posebno nepoštena u načinu na koji je ta pravila primijenila na klub u praksi - objavili su iz Sitija na zvaničnoj stranici.

Engleski mediji navode kako bi ova presuda mogla promijeniti smjer budućeg finansijskog upravljanja ligom.

Reakcija Premijer lige

To bi moglo i utjecati na rezultate jer će klubovima sa superbogatim vlasnicima biti lakše dogovaranje ogromnih sponzorskih ugovora, kao i olakšana kupovina i prodaja fudbalera između timova s istim gazdama, prenio je Daily Mail.

Oglasili su se i iz Premijer lige navodeći kako je Tribunal odbacio većinu zahtjeva koje je klub s Etihada uputio.

- Premijer liga pozdravlja zaključke Tribunala, koji su podržali osnovne ciljeve, okvir i donošenje odluka unutar APT sistema. Tribunal je potvrdio potrebu za APT sistemom u cjelini i odbacio većinu zahtjeva koje je Mančester siti uputio - navodi se.

Inače, ovaj slučaj je odvojen od 115 optužbi s kojim se "Građani" suočavaju za kršenje pravila Premijer lige.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.