SELEKTOR BIH

Prva reakcija Barbareza nakon Mađarske, objasnio i zbog čega je zamijenio Gazibegovića

Jednostavno ideja koja je dobro krenula kao i sama utakmica, započeo je Barbarez

Barbarez: Idemo dalje. Screenshot / BHRT

E. Ć.

prije 9 sati 21 minutu

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine komentarisao je utakmicu naše selekcije i Mađarske (0:2) u 4. kolu Lige nacija.

Postojala je ideja

- Danas je ideja bila da krenemo s četiri nazad, s dva defanzivna i tri ofanzivna, te s jednim napadačem. Da Gazibegović igra formaciju kao u klubu, da Hajradinović igra na "deseci" gdje se najbolje osjeća. 

Jednostavno ideja koja je dobro krenula kao i sama utakmica, s nekih par dobrih stvari, ali pred kraj prvog i početak drugog nisu bili dobri - rekao je Barbarez.

Na odmoru je zamijenio Jusufa Gazibegovića, a objasnio je sada i zbog čega.

- Nismo bili zadovoljni s njim. Naročito kod gola, bilo je tu još nekih stvari. Bilo je previše kalkulisanja, nije bio skoncentrisan na igrača. 

Sasvim normalno, kada neko nije okej da ga zamjenimo. Idemo dalje - pojasnio je Barbarez nakon utakmice u studiju BHRT-a.

Barbarez je dodao kako se analiziraju stvari, da se pokušava nešto napraviti, da to ne bude šablonski fudbal. 

Razlika između BiH i Mađarske

Potom je objasnio u čemu je razlika između selekcija BiH i Mađarske.

- To je razlika, kada prvi put dođu pred gola i zabiju. To je svjetska klasa. Bilo je dosta grešaka, ne samo jednog igrača i tu se napravi razlika - rekao je Barbarez i dodao: Momcima ne mogu ništa da zamjerim na borbi i zalaganju.

Na pitanje da li ćemo u narednim mečevima vratiti se na staru formaciju i sistem 3-5-2, rekao je:

- Vidjet ćemo. Prerano je o tome pričati. Moramo analizirati ove utakmice, ali ako budu svi zdravi pokušat ćemo se vratiti u neku staru igru. Pokušavamo, analiziramo i želimo da promijenimo nešto, igrači to prihvataju.

Bila je opcija da se vratimo u staru formaciju ako ne bude funkcionisalo, ali su se oni dobro osjećali jer igraju u svojim klubovima u ovim formacijama.

Osim Gazibegovića na samom startu meča, samo je Džeko je prijetio u nastavku. Barbarez je dobio pitanje da li ostalim fudbalerima nedostaje samopouzdanja.

- Prvu šansu smo imali u prvoj ili drugoj minuti preko Gazibegovića. Imali smo još nekih šansi, uzimaju igrači odgovornost i ne vidim tu problem. Sretni su što igraju za ovu državu i reprezentaciju i uvijek im pričam šta znači iskustvo na ovom nivou jer mnogi u klubovima nisu na toj razini - odgovorio je Barbarez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.