GLUPOSTI ČUVAJTE ZA SEBE

Poruka "navijačima": Prestanite da nas sramotite!

Pravi potez bi bio da se na takva skandiranja odgovori salvom zvižduka, a ne pridruživanju

Obrukasmo se, a bezveze. Sportsport.ba

prije 5 sati 29 minuta

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je poražena od Mađarske u Ligi nacija (0:2), a nakon kraja viđen je sramotan istup navijača. 

Zbog istaknutih poruka podrške žrtvama Jablanice za vrijeme utakmice, pomislilo se da će ovo biti jedan pozitivan "navijački duel". 

Međutim, mađarski navijači su počeli sa skandiranjem "ubij Srbina", te tako ispleli paučinu, u koju se uplela i grupica bh. navijača.

Nazvat ćemo ih grupicom, jer oni, koji ne predstavljaju cijelu Bosnu i Hercegovinu, kao ni prave navijače naše reprezentacije, ne zaslužuju više od toga. Oni isti pravi navijači koji su pomagali kada su poplave pogodile našu zemlju. Oni isti koji su heroji kada god se nekome treba pomoći. Oni koji su bolji od sramotnog skandiranja.

Sramotne istupe zadržite za svoja četiri zida i tamo zazivajte za ubijanje ovih ili onih koji čine vašu odnosno našu zemlju. Nemojte da se ostali crvene zbog vaših postupaka.

Multietničnost je sastavni dio, još jednom, po ko zna koji put, NAŠE Bosne i Hercegovine.

Naravno, prvi ćete početi pjevati nezvaničnu himnu i stihove "Od mora do Save, od Drine do Une", ali nećete razmisliti ponekad da živite po pravilu koje ono predstavlja - inkluzivnost svih koji žive u granicama BiH. Da, to su i Srbi i Hrvati i Bošnjaci, ma koliko neko htio ili ne da to prizna.   

Naši državljani ne bi smjeli biti toliko naivni da upadaju u zamke ovakvih skandiranja. Pravi potez bi bio da se na takva skandiranja odgovori salvom zvižduka, jer ako nećete da vas neko gleda kroz prizmu punu mržnje, nemojte ni pozivati na nju. 

Sada, kada snimka obiđe cijeli svijet ovakve sramote, što i treba, spremite se na osude. Prvu osudu imate od potpisnika ovih redova. 

I da, još jedna stvar. Prestanite da nas sramotite!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.