ANFISA REZCOVA

Otkriveni detalji smrti čuvene i kontroverzne Ruskinje: Oglasio se i Putin

Ona je 15. oktobra primljena u bolnicu nakon što joj je iznenada pozlilo

Anfisa Rezcova. Zuma Press

H. J. I.

23.10.2023

Anfisa Rezcova, čuvena ruska olimpijska šampionka u biatlonu i kros-kantri skijanju, preminula je 19. oktobra, a otkriven je uzrok smrti jedne od najkontroverznijih sportiskinja svog vremena.

Iznenada joj pozlilo

Ona je 15. oktobra primljena u bolnicu nakon što joj je iznenada pozlilo, da bi nakon četiri dana koje je provela na intenzivnoj njezi umrla od posljedica srčanog udara.

Njena smrt izazvala je veliku tugu u Rusiji, a tim povodom oglasio se i predsjednik ove zemlje, Vladimir Putin.

- Bila je nevjerovatan sportista, trostruki olimpijski šampion, talentovana osoba koja je iskreno bila voljena od strane svojih kolega i poštovana od strane rivala zbog pobjedničkog stava i ličnih kvaliteta. Sjećanje na nju će vječno živjeti u srcima svih obožavalaca njenog jedinstvenog talenta - rekao je Putin.

Veliki broj skandala

Tokom života za njeno ime vezan je veliki broj skandala. Sada već davne 1998. godine javno je optužila selektora reprezentacije Leonida Gurjeva da ju je spriječio da se plasira na Olimpijske igre u Naganu jer je odbila da spava sa njim, dok je ostale djevojke iz tadašnje reprezentacije optužila da su do dresa sa državnim grbom došle preko kreveta.

U žiži javnosti je bila i tokom pandemije koronavirusa zbog poziva na bojkot karantina, između ostalog, dok je nakon vijesti da su ruski sportisti suspendovani zbog napada ove zemlje na Ukrajinu navodno „doživjela nervni slom“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.