STOTINE POSMATRAČA

Gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo plivala u Seni devet dana prije početka Olimpijskih igara

U plivanju joj se pridružio Toni Estanga, predsjednik Organizacijskog odbora za Igre u Parizu 2024.

Gradonačelnica Pariza plivala u Seni. Fena

FENA

17.7.2024

Gradonačelnica Pariza Ana Hidalgo (Anne) u srijedu ujutro se okupala u rijeci Seni u pokušaju da dokaže da je voda dovoljno čista da ugosti plivanje na otvorenom na Olimpijskim igrama koje počinju ovog mjeseca.

Devet dana prije ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Parizu 2024., Ana Hidalgo, gradonačelnica francuske prijestolnice, hrabro se suprotstavila mutnim vodama Sene u srijedu ujutro, kako bi pokazala da je rijeka dovoljno čista da ugosti olimpijske događaje na otvorenom.

Noseći ronilačko odijelo i naočale, Hidalgo je plivala dok su stotine promatrača promatrale s obala rijeke i tako ispunila obećanje koje je dala još u januaru.

U plivanju joj se pridružio Toni Estanga (Tony Estanguet), predsjednik Organizacijskog odbora za Igre u Parizu 2024.

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji je obećao da će se pridružiti kupačima u Seni, bio je odsutan, dok se bori s političkom krizom izazvanom njegovom prošlomjesečnom odlukom da raspiše prijevremene parlamentarne izbore.

Par je plivao duž dionice rijeke koja prolazi pored Gradske vijećnice i Katedrale Notre Dame u pokušaju da pokažu poboljšanu čistoću rijeke, javlja France 24.

- Uoči Igara, kada će Sena igrati ključnu ulogu, ovaj događaj predstavlja demonstraciju napora grada i države da poboljšaju kvalitetu voda Sene i ekološko stanje rijeke - rekla je Hidalgo.

Uprkos ulaganju blizu 1,4 milijarde dolara u pripremu Sene za Olimpijske igre, uglavnom kako bi se spriječilo izlijevanje kanalizacije u rijeku, Sena donedavno nije prošla na svakodnevnim testovima kvalitete vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.