ŠTA TO ZNAČI ZA DOMAĆINA

Milijarde eura su u pitanju: Koliko koštaju Olimpijske igre

Olimpijske igre u Parizu za sada su jeftinije od Igara u Londonu 2012., Riju 2016. i Tokiju 2021.

Olimpijske igre u Parizu. PlatformaX

N. Aj.

27.7.2024

Oči cijelog svijeta bile se uprte u jučerašnju organizaciju svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu. 

Ali, koliko novca je potrebno da grad bude domaćin OI i naposlijetku, kada sve prođe, da li je vrijedno?

Do danas, troškovi objekata i organizovanja Olimpijade i Paraolimpijskih igara su fiksirani na 8,9 milijardi eura. Kako se u izveštaju S&P Global Ratings navodi, očekuje se da će potrošnja za Igre u Parizu biti ispod 10 milijardi dolara – samo oko 25 posto više od početnog budžeta.

Veliki rizik

Očekuje se da će obezbjeđivanje Olimpijskih igara, ovaj događaj se suočava sa rizicima kao nijedan drugi sportski događaj u novijoj historiji, još više povećati cijenu. Francuska je objavila da raspoređuje 45.000 policajaca i vojnika i 50.000 privatnih izvođača da obezbijede Igre u regionu Pariza. A da bi izbjegla štrajkove javnih radnika, Francuska je pristala da ponudi bonuse i druge podsticaje, piše portal Firstpost.

Tu je i dodatni trošak čišćenja rijeke Sene, ogromnih 1,4 milijarde eura potrošeno je da sportisti plivaju u njoj. Također postoji oko 3,5 milijardi eura za proširenje linije metroa 14.

Uprkos ovim sve većim troškovima, Organizacioni komitet Olimpijskih igara insistira na tome da su igre prilično „jeftine“.

Kakvi su troškovi u poređenju s prethodnim igrama?

Olimpijske igre u Parizu za sada su jeftinije od Igara u Londonu 2012. (16,8 milijardi dolara), Riju 2016. (23,6 milijardi dolara) i Tokiju 2021. (preko 13,7 milijardi dolara), prema studiji čiji je koautor Budzier.

Prema izvještaju S&P Global Ratings, Igre u Rio de Žaneiru i Tokiju odstupile su od prvobitnih budžeta za više od 350 posto, odnosno 280 posto.

Rad oksfordskog ekonomiste Benta Flivbjerga iz 2020. otkrio je da je „svaka Olimpijada od 1960. godine premašila budžet, u prosjeku od 172 procenta u realnom iznosu, što je najveće prekoračenje zabilježeno za bilo koju vrstu megaprojekta".

Ali kako onda da su Igre u Parizu prekoračile budžet za samo 25 posto?

Odgovor se krije u već postojećoj infrastrukturi. Oko 95 posto mjesta predviđenih za korištenje tokom Olimpijskih igara u Parizu postojalo je prije pobjedničke ponude grada za domaćina Igara. Poslije su izgrađena samo tri: Olimpijsko selo vrijedno 1,6 milijardi dolara, Centar za vodene sportove vrijedan 190 miliona dolara i mjesto za gimnastiku i badminton od 150 miliona dolara.

Ako je toliko skupo, zašto gradovi pristaju da budu domaćini?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je izjavio: "Održavanje Olimpijskih igara stvara snažnu ekonomsku korist".

Navodi se da održavanje Igara otvara više radnih mjesta, podstiče turizam i poboljšava finansijsko zdravlje grada. U izvještaju Univerziteta u Limožu navodi se da se očekuje da će Olimpijske igre 2024. pružiti Parizu neto ekonomsku korist od skoro 12,2 milijarde dolara.

MOK često navodi Igre u Barseloni 1992. kao savršen primjer kako ovaj događaj ostavlja pozitivan uticaj na grad. Nakon Igara te godine, Barselona se sa jedanaeste podigla na šestu najpopularniju destinaciju u Evropi.

CFR je citirao studiju o Olimpijskim igrama 2002. u Solt Lejk Sitiju koja je otkrila da su igre stvorile „sedam hiljada dodatnih radnih mjesta, oko jedne desetine broja koji su obećali zvaničnici, i bez dugoročnog povećanja zaposlenosti“. Ovi poslovi, mnogi u građevinarstvu, često idu ljudima koji su već zaposleni.

Broj radnih mjesta

Druga studija koju je citirao CFR otkrila je da je samo 10 posto od 48.000 privremenih poslova tokom Igara u Londonu 2012. otišlo ljudima koji su ranije bili nezaposleni.

Organizacioni komitet Pariz 2024. tvrdi da će događaj biti „poluga za podsticanje aktivnosti i zapošljavanja“, zahvaljujući „preko 181.000 angažovanih radnih mjesta“.

Preciziralo se da ova cifra uključuje poslove koji su posebno kreirani za tu priliku i poslove koji će na neki način biti uključeni u Olimpijadu, a već postoje.

To znači da neće biti efekta curenja. Štaviše, u mnogim slučajevima, hoteli, agencije za iznajmljivanje automobila, avio kompanije i slične firme su u nacionalnom ili međunarodnom vlasništvu, što znači da se profit ne zadržava na gradu domaćinu.

Pored lošeg povrata ulaganja, Igre su muka za lokalno stanovništvo. Za mnoge u Parizu naredne dvije sedmice mogle bi da budu noćna mora zbog priliva turista zbog abnormalnog skoka cijena.

Inače, MOK je u Olimpijadu u Parizu uložio 1,7 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.