NA SUPSTANCU TRENBOLON

Kineska antidoping agencija poziva na povećanje broja testiranja američkih olimpijskih atletičara

Treba da obrate veliku pažnju na problem kontaminacije mesa u zemlji kada treniraju i takmiče se

Testiranja američkih olimpijskih atletičara. AP

Anadolija

8.8.2024

Kineska antidoping agencija (CHINADA) pozvala je u četvrtak Međunarodnu agenciju za testiranje (ITA) da poveća broj testiranje američkih atletičara, nakon što je sprinter Erijon Najton (Erriyon Knighton) bio pozitivan na zabranjenu supstancu trenbolon, javlja Anadolija.

- Ako je trenbolon zaista čest zagađivač u Sjedinjenim Američkim Državama, CHINADA želi podsjetiti sportiste iz cijelog svijeta, uključujući američke atletičare, da obrate veliku pažnju na problem kontaminacije mesa u zemlji kada treniraju i takmiče se, kako bi pojačali mjere prevencije rizika i jeli mesne proizvode s oprezom - navodi CHINADA.

Dodali su da u suprotnom, kao što je američki plivač Majklu Felpsu (Michael Phelps), pod okriljem Antidoping agencije SAD-a (USADA) sugerisao u nedavnom intervjuu, “ako ste pozitivni na testu, nikada vam ne bi trebalo dozvoliti da se vratite i ponovo se takmičite“.

Pozivajući se na izjavu Svjetske antidoping agencije, CHINADA je naglasila da 31 posto američkih sportista nije bilo dovoljno testirano u 12 mjeseci prije Olimpijskih igara u Tokiju 2021. godine.

- U svjetlu gore navedenog, snažno pozivamo Međunarodnu agenciju za testiranje da intenzivira testiranje američkih atletičara - dodala je CHINADA.

Pozvali su atletski antidoping ogranak, Jedinicu za integritet atletike, da poboljša antidoping nadzor u američkoj atletici, umanji rizike i temeljno istražuje povezane slučajeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.