SKOK U VIS

Mogli su da podijele zlato, no odlučili su da to ne rade: "Fora je pisati historiju na drugačiji način"

Iako se smatralo da je Mekiven odbio podijelitili zlato, on i Ker su kasnije potvrdili da su bili saglasni oko takve odluke.

Dodjela medalja za Kera, Mekivena i Baršima. AP Photo / Matthias Schrader

S. S.

11.8.2024

Na Olimpijskim igrama u Tokiju Mutaz Baršim i Đanmarko Tamberi dobili su priliku podijeliti zlato u skoku u vis i nisu imali dileme da to trebaju uraditi. Takmičar iz Italije i Katara su skočili jedan drugom u zagrljaj i iskoristili priliku koja se ukazala.

Ista stvar se mogla desiti i sada između Hamiša Kera (Novi Zeland) i Šelbija Mekivena (SAD), s obzirom da su obojica iz prvog pokušaja preskočili 2.36 metara.

Tada su obojica mogli uzeti zlato, no oni su odlučili ići u dodatne skoke koji će odrediti ko će biti prvak, a bolji je bio Ker. Iako se smatralo da je Mekiven odbio podijelitili zlato, on i Ker su kasnije potvrdili da su bili saglasni oko takve odluke.

- Razgovarali smo jedan s drugim, a on je predložio da skačemo za zlato. Ja sam bio u potpunosti za to. On je to prvi predložio, a ja sam se složio. U jednom trenutku sam postao umoran i možda bih ipak prihvatio podjelu, ali poštivao sam dogovor - naglasio je Mekiven.

Ker je kazao da je to bio poseban trenutak za ovu disciplinu.

- Fora je pisati historiju na drugačiji način. Ja bih bio ponosan da sam završio drugi nakon dodatnih skokova - vjerovatno ponosniji nego da sam podijelio zlato, znajući da se to već dogodilo. To je za mene bilo najvažnije, pokušati ispisati historiju na drugačiji način - naglasio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.