EKSKLUZIVNO

Legendarni slovenski ski skakač Primož Ulaga za "Dnevni avaz": Sarajevo nikad ne zaboraviš

Danas je previše takmičenja. Uložilo se mnogo novca da se gradi generacija u Sloveniji

Ulaga: Skakači bi mogli biti bolje plaćeni. Avaz

prije 19 sati 4 minute

Proslavljeni ski skakač Primož Ulaga posjetio je Sarajevo povodom 40. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Osvajač srebrene medalje u ekipnim skokovima u Kalgariju 1988. godine, tom prilikom je dao ekskluzivni intervju za "Dnevni avaz“.

- Sigurno da je to jedan događaj za koji mi je drago što sam imao priliku biti dio toga. Kada se pojavilo da je Sarajevo kandidat, a onda i Olimpijada, bio sam omladinac. Nisam još ni razmišljao o tome. 

Tek pet godina nakon toga sam postao Olimpijac i kandidat za dobre rezultate. Doći sada, nakon toliko godina, stvarno je lijep. Olimpijsko selo mi je ostalo u sjećanju. Iznenađen sam gostoprimstvom, Vama, kao i kada sam bio u Muzeju – započeo je Primož Ulaga za "Dnevni avaz“.

Ista država

Iako je osvojio srebro u Kalgariju, vrlo je jasno da je Sarajevo mnogo bliže srcu Ulagu.

- Ista država, znaš – kazao je uz osmijeh, pa nastavio:

- Ne zaboraviš nikad kako je to bilo, koliko je navijača bilo na samom takmičenju, kako su me primili u to doba. Zvali su me Đulaga. Kalgari je daleko da bih išao tamo. Nisam nikad više tamo bio.

Neizbježno je pitanje o tome kako se neko počne baviti, iako su odgovori, kroz godine, postali isti.

- Kada smo bili mali, bile su jake zime i onda smo poslije skijanja pravili skakaonice. Skakali smo po pet-šest metara. To je svaki klinac radio. Skokovi su na kraju krajeva popularni. U klubu u kojem sam radio i trenirao ima oko 100 djece – objasnio je Ulaga.

Zanimljivo je da je Slovenija posljednjih desetljeća postala jedna od najdominantnijih sila u ovom poslu.

- Interesantno je kako je išla historija. Kada sam počeo, ski skakači su bili 30. ili 40., a onda sam došao ja. Došla je prva pobjeda. Pokrenulo je to cijeli sistem. Treneri su se mnogo naučili. Tako je došlo, do 90-ih smo imali Peterku, danas Prevca. Uložilo se mnogo novca da se gradi generacija. Ako se bude ovako radilo, ne bojim se za budućnost – rekao je slovenski skakač.

Previše takmičenja

Pitali smo ga i o stanju i šta bi možda on promijenio u današnjem sportu.

- Možda je previše takmičenja. Jer to su sve dva-tri za vikend. Ako bi ih bilo manje, bilo bi vremena da se takmičari odmore i spreme za drugi dio sezone. Da je malo veća mogućnost da si spreman, a ne samo da letiš. Na nekim takmičenjima je mnogo posjetilaca, mnogo je prodanih karata, mnogo prodanih TV prava, ali je još rezerva u plaćanju u profesionalaca – istakao je.

Teniseri često ističu da igrači van Top 100 ne mogu živjeti od sporta, pa nas je interesiralo i kakav je omjer u ski skokovima.

- Skokovi su, što se tiče dolazaka, mnogo bolji od tenisa. Nacionalni savezi plaćaju ili organizatori. Takmičari s tim nemaju problema. Dolaziš u hotel, on je već plaćen. Tu nisu troškovi. Da sam putuješ ili plaćaš trenere, to bi bila druga priča, ali je taj sport drugačije organiziran – objasnio je Ulaga.

Za kraj, pitali smo ga da pošalje poruku podrške za mlade iz Bosne i Hercegovine koji bi se željeli baviti ovim sportom.

- Ako bi se neko odlučio, može zbog ljubavi ići i u Sloveniji. Vrlo bi brzo prihvatio njihov trening. Da se na kraju ne bi znalo ni ko je Bosanac ili Slovenac. Ako imaš talenta, motorika radi i spreman si, uspio bi – zaključio je Primož Ulaga za "Dnevni avaz“.

Gdje je danas

- Od sporta danas najviše volim igrat tenis i golf. Skokove, normalno, u Sloveniji imaš svaki vikend na televiziji. 

Dugo sam i bio u Savezu, kao direktor, a onda i predsjednik, ali sam u posljednjih desetak godina posvećen ličnom biznisu – otkrio nam je legendarni Slovenac.

Ski skokovi u BiH

- Da se to napravi je sasvim jednostavno. U gradu treba imati jedan centar sa skakaonicama od 15, 30 i 50 metara i raditi sa mladim. 

Sigurno ima talenata. I, normalno, uzeti dva-tri trenera koji imaju neko znanje i raditi. Za deset godina bi se sigurno napravio neki rezultat – kazao je Ulaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.